redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Moeders van tieners ervaren het meeste stress

Een baby stressvol? Nee, moeders van tieners ervaren het meeste stress, blijkt uit recent onderzoek van de American Psychological Association

Als moeder van een newborn maak je je vooral druk om het eet- of slaappatroon van je baby. Dingen die je uiteindelijk toch ook soort van kunt sturen of in ieder geval monitoren. Natuurlijk kan dit ook veel stress geven, maar moeders met oudere kinderen in de tienerfase geven toch aan dat deze fase vele malen stressvoler is dan de babyfase. Zo vertelt een moeder van een negenjarige in het onderzoek: “Tijdens het avondeten word ik de laatste tijd bestormd met vragen over iPhones, sigaretten, pesten, seks en scheldwoorden. Ik voel nu een hele nieuwe paniek dan toen mijn kinderen baby en peuter waren. Hun behoeftes op die leeftijd zijn uitputtend, maar relatief simpel.” 

Meer geïsoleerd en gestresst 

Het Amerikaanse onderzoek laat zien dat moeders van tieners zich meer geïsoleerd en ontevreden voelen in hun ouderrol. Ze zijn ook meer gestresst dan nieuwe ouders. “Toen Ben een baby was, maakte ik mij vooral zorgen om het slapen en eten, maar nu ben ik vooral bezig met hoeveel vrijheid ik mijn zoon moet geven als hij Pokémon Go wil spelen met z'n vrienden en hoe ik kan checken wat hij online doet. Hij is op deze leeftijd veel meer op zichzelf met zijn eigen gedachten. Ik moet vooral maar op hem vertrouwen dat hij de juiste keuzes maakt.” 

Je verliest grip

Zoals deze moeders hierboven beschrijven is vooral het gevoel lastig dat je de grip en controle kwijtraakt over je kind. Een tiener is zichzelf meer en meer aan het ontwikkelen, wordt zijn eigen persoon en maakt zich lamgzaam los van je. Hij zit middenin de pre-puberfase. Hij weet dat jij niet meer alle antwoorden op zijn vragen hebt, hij wil dingen zelf uitproberen en ervaren. Tel daarbij alle hormonen op die door zijn of haar lijf gieren en je hebt een heftige mix van emoties, die jij als ouder zo goed als je kunt in de juiste banen wilt leiden. Helaas voel je dan juist dat je niet overal meer grip op hebt en juist dit brengt die stress met zich mee waardoor de tienerfase de meest stressvolle periode voor ouders is.

Hoe ga je hier mee om? 

“Als ik gerustgesteld of bevestigd moet worden, dan dwing ik mezelf er toe contact te zoeken met mijn zoon. Nogmaals aangeven dat hij bij mij terecht kan als hij wil praten of hulp nodig heeft,” vertelt een moeder in het onderzoek. Daarbij is een goede band en communicatie met je kinderen erg belangrijk, zeker in deze fase. Lees ons artikel 'Zo houd je een gezonde band met je tiener' voor meer praktische tips. En 17 handige tips over hoe je het gesprek met je pre-puber aangaat. 

Reageer op artikel:
Moeders van tieners ervaren het meeste stress
Sluiten