Gina Koninkx
Gina Koninkx Eten en Voeding 9 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Kun je voorkomen dat jouw kind een moeilijke eter wordt?

Veel ouders krijgen er op enig moment mee te maken: je kind wil niks, maar dan ook niks eten. Een boterham (zonder korstjes) wil er ‘s avonds nog wel ingaan maar groenten? Ho maar. Als ouder probeer je er alles aan te doen om te voorkomen dat je kind een moeilijke eter wordt, maar heeft dat eigenlijk wel zin?

Moeilijke eter

Ouders met kids die altijd eten wat de pot schaft mogen in hun handjes klappen. Aan tafel zitten met een moeilijke eter in jullie midden kan namelijk dramatisch zijn. Niet alleen heb je daardoor weinig aandacht voor je eigen avondmaal, elk avond eten mondt uit in een discussie over hoeveel hapjes er nog gegeten moeten worden.

Er zijn absoluut een aantal dingen die je kunt doen om zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat je kind een zogenaamde ‘moeilijke eter’ wordt. Dit proces begint al bij de eerste babyhapjes en met het gewend raken aan verschillende texturen en smaken.

Oefenhapjes

Begin dan ook op tijd met oefenhapjes voor je baby, dit kan ongeveer vanaf vier maanden. Probeer hierbij een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan te bieden. In deze fase zijn kinderen namelijk nog best ontvankelijk voor nieuwe smaken.

Daarnaast ben jij misschien niet altijd even blij met een kliederboel aan tafel, maar is ‘spelen met eten’ belangrijk voor jonge kindjes. Hierbij ontdekken ze namelijk op een speelse manier van alles over eten, zo ook structuren. Ook doen spelletjes aan tafel het nog steeds goed zoals het welbekende vliegtuigje dat de mond van je kindje binnenvliegt.

LEES OOK: Hoe een broodtrommel kieskeurig etende kinderen kan helpen, zélfs thuis

Betrek ze op latere leeftijd ook bij het eten

Het is belangrijk om ook een goede opvoeding te geven over eten. Betrek je kinderen bij het hele proces, van het boodschappen doen en zelfs de groenten uitzoeken (zelf uitzoeken zorgt er namelijk sneller voor dat ze het ook eten) tot het bereiden.

Je kunt ze simpele keukenklusjes geven als ze jong zijn en wanneer ze wat ouder worden laat je ze in de keuken intensiever meehelpen in de keuken. Zo leren ze al van jongs af aan smaken combineren.

Een garantie dat deze dingen er daadwerkelijk voor zorgen dat je kind geen moeilijke eter wordt is er niet, maar dan heb jij er in ieder geval alles aan gedaan dat wél te proberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.