Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

10 kleine momentjes waarop je het goede voorbeeld kunt geven aan je kind

Geen enkele ouder is perfect, en we doen allemaal weleens iets in het bijzijn van ons kind waarmee we niet het goede voorbeeld geven. Dat hoort erbij, maar dat maakt het extra belangrijk om ook regelmatig wél het goede voorbeeld te geven. En dat hoeft niet altijd met een groot gebaar te zijn. Het zit hem namelijk juist vaak in die kleine momentjes.

We willen allemaal een rolmodel zijn voor ons kind en willen ze normen en waarden meegeven waar we trots op zijn. Soms doe je dat door uitgebreid met ze te praten over zaken die jij belangrijk vindt, maar soms zijn het juist in de kleine alledaagse dingen die het beste blijven hangen.

Het goede voorbeeld geven

Je kind zal zich misschien niet herinneren dat je een uur lang met hem hebt gepraat over dat pesten niet goed is. Maar hij zal zich zeker herinneren dat je iedere keer een praatje maakte met de oude vrouw op de hoek die zo eenzaam is.

1. De deur openhouden

We hebben allemaal haast, maar de deur openhouden voor degene na je laat zien dat het goed is om aan een ander te denken.

2. Een kleine donatie doen

Laat een fooi achter in de fooienpot of geef die straatmuzikant een paar euro. Een kleine daad van vriendelijkheid en gulheid kan heel veel betekenen voor een ander.

3. Laat iemand voor

Laat een keer iemand voor in de rij die maar één boodschap heeft als jij je hele kar vol hebt. Een empathisch gebaar dat je kind zal registreren.

4. Groet medewerkers in winkels

Zeg medewerkers in winkels altijd vriendelijk gedrag. Het is niet alleen aardig, het laat ook zien dat je iedereen als je gelijke moet behandelen.

5. Bied hulp aan

Aan de oudere buurvrouw of buurman bijvoorbeeld.

6. Lach

Glimlach vriendelijk naar mensen op straat of in de winkel. Een glimlach naar iemand kan zijn of haar dag direct opfleuren.

7. Geef een compliment

Geef regelmatig een compliment, aan vrienden, familie, vreemden en aan je kind natuurlijk. Complimentjes doen veel met iemands zelfvertrouwen.

8. Laat iemand oversteken

Rij niet vlak voor iemand nog snel dat zebrapad over omdat het wel kan, maar neem even de tijd om iemand over te laten steken. Of zie je een moeder met kind wachten op de stoep, stop dan gewoon eens een keertje extra.

9. Zeg bedankt

Iemand bedanken is iets wat we nog weleens vergeten. Bedank de postbezorger voor het brengen van je pakketje of je moeder als ze weer eens heeft opgepast.

10. Toon interesse

Vraag eens hoe iemands dag was, en toon echte interesse. Aan die ene moeder op het schoolplein bijvoorbeeld. Interesse tonen laat je kind zien hoe je echte connecties maakt met anderen.

Lees ook:

10 kleine gebaren die je kind leren empatisch, vriendelijk en gul te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.