Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 1 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat de lezers van J/M ouders vinden van het mondkapjesbeleid op de basisschool

Sinds maandag geldt het dringende advies voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 in het basisonderwijs om een mondkapje buiten de klas te dragen, bijvoorbeeld op de gang. Dat betekent dus dat het niet verplicht is en dat de school en/of ouder hierin uiteindelijk de beslissing maakt. J/M Ouders was benieuwd hoe jullie over het mondkapjesbeleid op de basisschool denken.

Daarom plaatsten we op Facebook de stelling: ‘Ik laat mijn kind op de basisschool een mondkapje dragen.’ Van de 375 reacties zei een kleine meerderheid (200) ‘Nee’, en de rest van de lezers (175) antwoordden met ‘Ja’.

Waarom wel of geen mondkapje?

In de reacties lichtte veel lezers hun antwoord toe. Zo zegt een moeder: “Ja, ik heb extra gave gekocht met leuke figuurtjes erop. Ze vinden het leuk om te dragen, als een soort accessoire. Van de nood een deugd maken dus.”

Een ander zegt: “Gewoon doen vanaf groep 6. Een kind voelt zich pas ongelukkig als hij anders is omdat de ouders dat willen. Kinderen zien er vaak geen probleem in. Wij ouders maken het de kinderen moeilijk. Maak grapjes en hou het zelf luchtig dan hebben ze een stuk leukere jeugd.”

Maar er zijn ook ouders die erop tegen zijn en hun kind geen mondkapje laten dragen. “Nee! Gelukkig zit mijn kind nog niet in groep 6.” reageert iemand. “Ik vind het oprecht zielig voor die kids die een mondkapje op moeten, dat doe je je kind toch niet aan.” zegt een ander.

Zelf beslissen

Maar de meeste reacties zijn van ouders die hun kind zelf de beslissing laten nemen. Een moeder zegt: “Ik sta er zelf niet achter, ze mag het, maar hoeft het van mij niet te dragen. School verplicht het gelukkig ook niet. Maar, alle kinderen hadden hem op en ze wil niet als enige in de klas géén mondkapje dragen. We praten erover hoe ze haar eigen keuze mag maken. Dat vind ik veel belangrijker.”

Een ander zegt: “Heb het erover met je kind, en laat hem/haar zelf de keuze maken wel of niet dat mondkapje op school te dragen. Bij de ene school is het verplicht, bij de andere een dringend advies… Mijn dochter zit in groep 5. Dus zij hoeft nog niet (gelukkig). Maar ook wij hebben het er al over. Mondkapje in de gang vind ze oké, dat is maar even, maar niet in de klas. En testen… Dat wil ze niet.”

https://www.jmouders.nl/tips-dragen-mondkapje-kind/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.