Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 29 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Geen zin? Op deze manier kun jij je puber motiveren voor school

“Geen zin”, “te moe”, “ik zie het nut er niet van in.” Allemaal antwoorden die jij kan verwachten wanneer je je kinderen vraagt waarom ze geen zin hebben om naar school te gaan. Nu is het niet altijd gemakkelijk om je kind te motiveren. Wellicht kunnen deze tips helpen om die motivatie voor school terug te vinden.

Ieder kind klaagt weleens over de hoeveelheid huiswerk of een moeilijk examen, maar als jouw kind met geen mogelijkheid te motiveren is voor school kan er wat anders aan de hand zijn.

Geen zin in school

Het is vooral belangrijk dat je erachter komt wáarom je kind geen zin heeft in school. Op het eerste gezicht kan je zoon of dochter misschien heel lui lijken, maar als je de tijd neemt om door te vragen kun je erachter komen dat er misschien wel veel meer aan de hand is. Wellicht is er wel een goede reden waarom je kind geen motivatie heeft voor school.

Zo is het mogelijk dat je kind hoogbegaafd is, en het niveau van klasgenoten te laag ligt. Hierdoor kan je zoon of dochter verveeld raken, en school simpelweg als saai ervaren. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer je kind niet goed mee komt in de klas, kan dat een reden zijn waardoor ze interesse en motivatie verliezen. Daarnaast is het mogelijk dat je kind gepest wordt, of weinig vrienden heeft op school. Ook is het mogelijk dat je kind zich niet prettig voelt bij een leraar, en dus tegen de lessen op ziet. En zo zijn er nog een heleboel redenen te bedenken waardoor je kind met tegenzin naar school gaat.

Je kind motiveren

Op deze manier kun jij je kind tóch motiveren om naar school te gaan:

Luister naar ze

Het klinkt cliché maar het is toch echt waar. Door naar je kinderen te luisteren kun je erachter komen wat de achterliggende reden is. Zo hoeft luiheid of laksheid niet de reden te zijn waardoor je kinderen geen motivatie hebben. Nu zijn kinderen vaak een kei in het verbergen van moeilijke gespreksonderwerpen, maar wanneer je de juiste vragen stelt zul je erachter komen wat er allemaal speelt in het hoofd van je zoon of dochter.

Focus op iets positiefs

Ben op de hoogte van het weekschema, zodat je de positieve dingen kan belichten. Heeft je kind bijvoorbeeld een belangrijk examen? Focus daar op, en verzin samen een leuke beloning wanneer je kind een voldoende haalt. Of wellicht staat er een spreekbeurt op het programma, wat jullie samen op een creatieve manier kunnen oefenen.

Geen telefoon voor het slapen gaan

Net zoals jij geen motivatie kan opbrengen als je moe bent, is dat bij kinderen precies hetzelfde. Wanneer je kind moe is, zal hij geen zin hebben om in dat klaslokaal te moeten zitten. Het is dus belangrijk dat je kind een goede nacht maakt. Eén manier waarop je kan zorgen dat je kind meer slaap krijgt is door ‘s avonds (voor het slapen gaan) geen telefoon toe te staan. Jullie kunnen natuurlijk afspreken dat iedereen zich aan die regel houdt. Jep, ook voor jou kan het dus helpen om je telefoon ‘s avonds niet mee te nemen naar de slaapkamer.

Wat als je kind last heeft van cyberpesten: do’s en don’ts voor ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.