Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Vrije Tijd 19 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van je kind

Sporten, hobby’s en naar school gaan; de kinderen hebben het er maar druk mee. Toch is muziekles ook iets wat eigenlijk niet zou moeten ontbreken in de opvoeding. Het blijkt namelijk hartstikke goed voor de ontwikkeling van je kind.

We vertellen waarom.

Muziekles belangrijk voor de ontwikkeling

Ze zullen misschien niet de volgende Bach of Beethoven worden, maar dat ze veel profijt kunnen hebben van het volgen van muziekles blijkt uit allerlei onderzoeken. Muziek helpt ook op andere dimensies zoals het begrijpen van de wiskunde- en rekenlessen, goede manieren aanleren en een betere teamplayer worden. Hieronder duiken we er dieper op in.

Wiskunde

Muziek en wiskunde liggen – gek genoeg – dicht in elkaars verlengde. Als je het ritme, de beat en de tonen van elkaar kunt onderscheiden, kun je ook sneller verbanden leggen en verschillen zien bij het maken van sommetjes. Als kinderen ouder worden zal het korte- en lange termijn geheugen verbeteren. Omdat instrumenten en muziek ook veel te maken hebben met natuurkunde (denk aan de trillingen en vibraties) zullen zij op de middelbare school dit vak ook sneller onder de knie krijgen.

Coördinatie en motoriek

Het goed om leren gaan met instrumenten zorgt ook voor een betere ontwikkeling in de coördinatie en motoriek. Hiermee bedoelen we vooral het bewegen en coördineren van de handen, armen en voeten. Instrumenten zoals de viool, drum en piano zijn goed geschikt voor kinderen met veel energie. Je moet namelijk met zowel je handen als voeten andere handelingen doen. Dit zorgt ervoor dat ze bij andere hobby’s zoals dansles of andere sporten betere timing en coördinatie hebben. Handig!

Muziekles probleemoplossend

Als je muziekles in een groep volgt, is dat goed voor de interactie en communicatie tussen kinderen. Aan de hand van muziek maken ze contact met elkaar en leren ze samenwerken. Hoe creëer je bijvoorbeeld samen een crescendo of een accelerando? Dit kun je vergelijken met de vraag: wat heb je nodig om een bepaald probleem op te lossen? Kinderen leren het binnen no-time en het is ook nog eens creatief!

Boost voor zelfvertrouwen

Door het voordragen van hetgeen wat ze geleerd hebben aan de muziekdocent zijn ze extra prestatiegericht en bereid om kritiek en adviezen in ontvangst te nemen. Door te leren hoe je de feedback kunt verwerken, krijg je meer zelfvertrouwen. Al snel is namelijk in het muziekstuk terug te horen dat je kind vooruitgang boekt. Daar zijn ze zelf ook blij mee!

Instrument kiezen

Heel veel voordelen dus. Maar welk instrument past nou bij jouw kind en hoe kies je de beste muziekstijl? Dat hangt vooral van je kind zelf af. Is je kind al heel lang lyrisch over een bepaald instrument? Laat hem dan een proefles volgen. Of nog beter: laat hem een paar instrumenten uitkiezen en daarbij proeflessen volgen. Dan kan hij uiteindelijk zelf de keuze maken.

Let wel goed op dat hij genoeg uitgedaagd wordt en je kind genoeg ruimte krijgt om thuis te oefenen. Muziek maken blijft een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen…

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.