Julia van Buuren
Julia van Buuren Opvoeden 3 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo schadelijk zijn naaktbeelden op internet voor kinderen

Kinderen zijn op een steeds jongere leeftijd actief op social media. Instagram, TikTok, Snapchat; er is genoeg keuze. De online wereld laat vaak weinig aan de verbeelding over en (gedeeltelijke) naakte lichamen zijn vaak te zien. Wat is het effect hiervan op kinderen?

Kleuters mogen tegenwoordig vaak op een tablet of een televisie kijken en op negenjarige leeftijd krijgen veel kinderen al een eigen smartphone.

Ontwikkeling

Tussen de zes en twaalf jaar komen kinderen in de (pre)pubertijd en begint de productie van de hormonen testosteron en oestrogeen. Kinderen worden zich meer bewust van hun lichaam en de mening van anderen en gaan zichzelf meer vergelijken. Vanaf zes jaar kunnen kinderen al ontevreden zijn over hun lichaam.

Naakt in de media

Jonge kinderen tussen de drie en vijf jaar zien vaak al kussende of naakte mensen op televisie of internet. Ze komen met zowel naaktbeelden als seksueel getinte beelden in aanraking. Van zes tot twaalf jaar zijn kinderen steeds meer zelfstandig actief op social media. Hierdoor worden zij nog sneller geconfronteerd met seksuele en naaktbeelden. 66 procent van de kinderen tussen de negen en twaalf jaar komen beelden tegen van naakte mensen en 35 procent ziet seksuele beelden.

Vanaf tien tot elf jaar zoeken kinderen zelf meer naar informatie over seksualiteit en seksueel getinte afbeeldingen op internet.

Schadelijk

Over het effect van seksuele beelden bij jonge kinderen is nog weinig bekend. Jonge kinderen kunnen zich onzeker, boos of angstig voelen, gezien de emotionele ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden.

Het zien van een naakt lichaam, buiten de seksuele context om, heeft geen schadelijk effect op kinderen. Zij leggen zelf niet de connectie tussen een naakt lichaam en seksualiteit.

Wel kunnen kinderen door de perfecte plaatjes die ze op onder andere Instagram tegenkomen, onzeker worden over hun eigen lichaam. Ze vragen zich af of hun lichaam wel normaal of goed genoeg is.

Helpen

Hoe schadelijk naaktbeelden echt zijn voor kinderen, wordt niet geheel duidelijk uit wetenschappelijk onderzoek. Wel helpt het kinderen als ze bij volwassenen terecht kunnen wanneer zij vragen of hulp nodig hebben. Ook wanneer het aankomt op onzekerheid over het lichaam.

Het is goed om met je kind te bespreken of te tonen dat ieder lichaam anders is, dit kan namelijk een positiever lichaamsbeeld bevorderen. Ook school kan hierbij helpen, dit kan een plek zijn waar kinderen erover kunnen praten.

Bente: ‘Ik heb mijn zoon (15) van school afgehaald nadat er een naaktvideo van hem rondging’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.