Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Nieuws 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlands meisje zit vast in Oekraïne: ‘Iedereen moest huilen’

Sinds het Russische leger Oekraïne is binnengevallen staat de hele wereld op z’n kop. Inwoners in Oekraïne zoeken veiligheid in schuilkelders, of proberen het land te verlaten. Zo probeert ook de Nederlandse Josephine het land te verlaten.

Josephine op de vlucht

Samen met haar ouders woont de Nederlandse Josephine in Oekraïne. Op dit moment zit zij samen met haar moeder vast bij de grens van Roemenië. Dit was volgens het meisje veiliger dan de vluchtroute naar Polen. In een video aan het NOS Jeugdjournaal laat Josephine weten dat ze samen met haar moeder bij mensen thuis zit.

Haar vader is achtergebleven op de boerderij waar het gezin woonde. Hij zal zich ontfermen over de dieren, en zal dus niet meevluchten met zijn vrouw en dochter. In de video vertelt ze over het afscheid met haar vader: “Iedereen moest huilen. Het was heel erg… laten we het zo zeggen.”

Niet iedereen wilt Oekraïne verlaten

Toch willen niet alle Nederlanders het land verlaten. Bart van der Vossen (63) woont al 25 jaar in Oekraine, en zit op dit moment met het gezin in zijn schuilkelder een dorpje bij Kiev. Tijdens een telefonisch interview met NOS zijn twee bominslagen te horen: “O, ik moet ook nog even de buurvrouw waarschuwen, zij heeft een kind van anderhalf jaar.”

Het Nederlandse gezin zal voorlopig in de schuilkelder blijven, en zijn niet van plan om het land te ontvluchten. “Wat ik hier heb opgebouwd, wil ik niet zomaar weggooien. Als we weggaan, wordt het huis geplunderd. Wat voor keuze heb je dan?” Ook heeft hij drie honden en een kat: “Die komen de grens niet over, en je kinderen gooi je niet op straat, dus je huisdieren ook niet” aldus van der Vossen aan NOS. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOSNOS Journaal

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.