Redactie
Redactie Opvoeden 25 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Negeert je kind je? Deze 7 stappen zorgen ervoor dat ze luisteren

Negeert jouw kind je weleens? Je vraagt hem bijvoorbeeld naar binnen te komen, maar je kind geeft geen enkele krimp – zelfs niet als je gaat dreigen met het één of ander.  Flink frustrerend. Deze zeven stappen helpen je!

Bij tijd en wijlen zijn ze allemaal Oost-Indisch doof. En dat kan je als moeder behoorlijk wat frustratie opleveren. Dus heb je weer een gevalletje ‘negeer-modus’? Pas dan deze stappen toe.

Negeert je kind je?

We geven je geen garanties, maar misschien heb je geluk!

1. Haal afleidingen weg

Bepaal als eerste of je kind je met opzet negeert of dat hij je echt niet hoort. Als je kind bijvoorbeeld helemaal in zijn video-game verdiept is, kan het zijn dat hij je écht niet hoort als jij vanuit de keuken roept. Of hij hoort je bijvoorbeeld ook echt niet als je zegt dat hij zijn fiets in de garage moet zetten – terwijl hij net voor je langs racet. Dus haal alle afleidingen weg voordat je hem instructies geeft. Zet bijvoorbeeld de tv uit, noem zijn naam en zorg ervoor dat je oogcontact hebt. Geef hem vervolgens duidelijke aanwijzingen. Houd het kort en eenvoudig.

2. Vraag of je kind je wil herhalen

Zorg ervoor dat je kind begrijpt wat je net gezegd heb door hem te vragen of hij je verzoek kan herhalen. Vraag bijvoorbeeld: “Oké, dus wat ga je nu doen?,” en wacht vervolgens op zijn uitleg. Zo kan je eventueel bijsturen als hij het niet helemaal begrepen heeft. Als je kind terugkomt omdat hij het weer vergeten is, kan je nog een keer herhalen wat hij moet doen.

3. Geef een waarschuwing

Nadat je je kind instructies hebt gegeven – en je er zeker van bent dat hij je begrijpt – kan je ongeveer vijf seconden wachten. Het kan namelijk heel even duren voordat de informatie doordringt. Maar maakt je kind vervolgens geen enkele poging om je verzoek op te volgen? Dan negeert hij je waarschijnlijk. Maar ook als je kind je niet volledig negeert door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik doe het over een minuut”, of “Jahaaa ik weet het!” kan je dit als een vorm van negeren zien. In beide gevallen kan je je kind een waarschuwing geven.

Geef een ‘als … dan’- waarschuwing als je kind niet luistert. Zeg bijvoorbeeld: “Als je nu niet naar boven gaat om je kamer schoon te maken, dan mag je vanavond niet meer op de computer.” Geef je kind een minuut de tijd om na te denken over dit gevolg. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je kind zich bewust wordt dat jij echt de consequentie zal doorvoeren als hij niet naar je luistert.

4. Volg met consequenties

Als je kind na de waarschuwing nog steeds geen enkele poging doet om te doen wat jij hebt gevraagd, dan volgt er een consequentie. Zorg ervoor dat je deze consequentie ook daadwerkelijk nakomt. Probeer logische consequenties te bedenken die op dat moment relevant zijn. Als jij bijvoorbeeld gevraagd hebt zijn kamer op te ruimen, terwijl hij met LEGO aan het spelen is, kan je zijn LEGO tijdelijk afnemen.

5. Maak een plan

Als jouw kind vaak je verzoeken negeert, is het handig om een plan te maken om het probleem aan te pakken. Je mag ook gerust tegen je kind zeggen dat het je opvalt dat hij zo slecht luistert en dat jullie daar samen wat aan gaan doen. Voor sommige kinderen zijn lof en positieve aandacht voor zijn goede gedrag al voldoende om hen te motiveren. Als je bijvoorbeeld tegen je kind zegt: “Goed gedaan, je deed meteen de tv uit toen ik je dat vroeg,” zal hij misschien gemotiveerd worden om dat de volgende keer opnieuw te doen. Andere kinderen hebben daarentegen een grotere stimulans nodig om aanwijzingen op te volgen. Overweeg dan bijvoorbeeld een beloningssysteem.

6. Sluit onderliggende problemen uit

Als je kind op geen enkele manier lijkt te luisteren. En zowel thuis, als op school, bij vrienden, of op de sportvereniging problemen heeft met luisteren, dan is het belangrijk om onderliggende problemen uit te sluiten. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zou hij een gehoorprobleem kunnen hebben? Laat in dat geval zijn gehoor testen; het kan zijn dat hij je gewoon simpelweg niet hoort.
  • Heeft hij last van een korte aandachtsboog? Het kan zijn dat je kind zo erg gericht is op zijn eigen taken, waardoor hij je gewoon écht niet hoort. Maar het is ook mogelijk dat hij niet genoeg aandacht heeft om zijn ‘opgelegde’ taak volledig uit te voeren.
  • Heeft hij last van een cognitief probleem? Door ontwikkelingsstoornissen of cognitieve beperkingen kan het voor kinderen lastig zijn om in een korte tijd zowel informatie te verwerken als actie te ondernemen.

7. Vermijd valkuilen die je kind aanmoedigen om je te negeren

Schreeuwen, zeuren en smeken zijn over het algemeen momenten die ertoe kunnen leiden dat je kind je negeert. Maar ook een hele lange uitleg of het geven van teveel opdrachten zorgt ervoor dat je kind niet luistert. Bewaar daarom de instructies voor de belangrijkste dingen die je gedaan wilt hebben en breng deze zo kort en bondig mogeijk over.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.