redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Niet zindelijk (4 jaar): mag de school mijn kind weigeren?

antwoord

Een basisschool mag inderdaad een kind weigeren dat nog niet zindelijk is. Het komt steeds vaker voor dat kinderen van 4 jaar op de basisschool komen en nog niet zindelijk zijn. Daarom hebben veel scholen hun beleid aangepast.

In een kleuterklas zitten vaak ruim 25 kinderen met 1 juf. Anders dan op het kinderdagverblijf, is de taak van de leerkracht om onderwijs te geven. Zij is daar heel actief mee bezig: alle kinderen voeren opdrachten van de juf uit en zij is begeleidster en aanspreekpunt voor als er iets niet duidelijk is of wanneer er probleempjes zijn. Ondertussen werkt ze met kinderen die iets extra’s nodig hebben en vangt ze de kinderen op die heel snel toe zijn aan een nieuwe opdracht. Een dag in een kleuterklas is heel precies georganiseerd en voorbereid. De juf is een duizendpoot die het overzicht houdt en de rust bewaakt, en daarnaast een aanspreekpunt moet zijn voor elke kleuter in deze grote groep.

Het verschonen van kinderen is tijdrovend en ondertussen is er geen juf voor de andere kinderen. Je zult begrijpen dat het voor een kleuterjuf onmogelijk is om een aantal onzindelijke kinderen in haar klas te hebben.

De leerkracht zal zeker begrip hebben voor kinderen die af en toe een ongelukje hebben; er is reservekleding aanwezig en deze kinderen trekken zelf een schone broek aan. Een ongelukje hoort bij deze leeftijd.

Een ander verhaal is een kind dat nog helemaal niet zindelijk is en dus dagelijks verschoond moet worden. Deze kinderen zijn nog niet helemaal klaar voor de basisschool.

Een gezond kind van 4 jaar zou zindelijk kunnen worden, maar soms moeten kinderen de motivatie vinden. Koppel het zindelijk worden niet te veel aan het naar de basisschool kunnen, want sommige kinderen vinden ‘die grote school’ te spannend. Ze zouden daardoor juist niet zindelijk durven worden! Vaak is het een kwestie van de juiste woorden; de juiste snaar raken waardoor je kind het echt zelf wil. Google maar eens naar tips, want je vindt er veel!

Wanneer er medische redenen zijn voor het onzindelijk zijn, zal daar altijd in overleg met de school een oplossing voor gevonden kunnen worden.

Reageer op artikel:
Niet zindelijk (4 jaar): mag de school mijn kind weigeren?
Sluiten