Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Niet zindelijk

antwoord

Heel goed dat jullie het ‘trainen’ even hebben losgelaten. Je ziet vaak dat kinderen die net zindelijk aan het worden zijn bij een spannende/ingrijpende gebeurtenis een terugval krijgen. Proberen om een kind (dan weer) zindelijk te krijgen kan soms echt een ding worden voor zowel ouders als kind en dan werkt het meestal averechts. Door het even los te laten en een tijdje later weer op te pakken lukt het vaak veel beter. Soms gaat het ook ineens vanzelf beter wanneer je het even los hebt gelaten. Na de vakantie weer oppakken kan, maar jullie kunnen tijdens de vakantie, zonder echt te ‘trainen’ wel vast wat dingen doen zonder er te veel mee bezig te zijn. 

  • Leg naar hem toe geen nadruk op het zindelijk worden. Benoem niet dat het er wel tijd voor wordt, word niet ongeduldig of boos, leg er geen druk op. 
  • Bij mooi weer kun je hem in bv de tuin zonder broek en luier laten lopen. Vaak helpt dit om, als hij moet plassen of poepen, op het potje of de wc te gaan. 
  • Belangrijk op deze leeftijd, zeker bij het poepen waarbij hij zelf om een schone luier vraagt, is om het kind te betrekken bij het verschonen. Ga er verder niet op in als het mis gaat of hij een luier wil om te poepen, maar laat je zoon zelf een schone luier halen en zijn kleren uit (helpen) doen. Laat hem de vieze luier weggooien enzovoort. 
  • Gaat hij wel op de wc of potje beloon hem dan met woorden. Laat dingen als ‘zie je wel..’ of ‘alle kinderen van vier gaan al naar de wc’ achterwege. 
  • Na de vakantie zou ik hem nog steeds laten ‘helpen’ met vieze broeken. Verder kun je dan kijken of hij er weer aan toe is met een beloningssysteem te wennen aan de wc. Belangrijk daarbij is dat je hem mee laat denken over (niet materiële) beloningen en dat je begint met kleine stapjes. Dus niet te lang tussen het behalen van een beloning.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Niet zindelijk
Sluiten