Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 29 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Eerste schooldag? Dit heeft je kind nodig als hij naar de basisschool gaat

Een spannende tijd breekt aan als je kindje vier wordt en officieel een kleuter is. Hij gaat voor het eerst naar de basisschool en dat is een hele verandering! Om toe te werken naar deze tijd kan je samen met je kleuter de eerste schoolbenodigdheden uit gaan zoeken. Zo is je kind klaar voor de eerste schooldag!

Voor zowel jouw als je kind is de eerste schooldag een grote mijlpaal, waar je allebei misschien ook wat kriebels van krijgt in je buik. Fijn om je daarom van te voren alvast voorbereidingen te treffen.

Wat heeft je kind nodig op zijn eerste schooldag?

Maak er een gezellig middagje shoppen van en laat je kind zelf zijn schoolspullen uitkiezen. Jouw kleuter heeft de volgende dingen nodig als hij voor het eerst naar de basisschool gaat.

1. Een rugzak

Logisch natuurlijk, want zonder rugzak kan hij verder ook geen spullen meenemen. Misschien kan je zelf al een selectie van rugzakken maken waar je kindje er een van kan uitkiezen. In zijn lievelingskleur bijvoorbeeld of een tas met zijn favoriete dier erop. Probeer de populaire thema’s zoals Frozen of Paw Patrol te vermijden, omdat waarschijnlijk meerdere kindjes deze ook al hebben. Komt ‘ie in ieder geval niet met de verkeerde rugtas thuis.

2. Een fruitbakje

De meeste basisscholen hebben een fruitmomentje in de ochtend. Een apart bakje voor dat moment is dan wel zo handig. Sommige van die fruitbakjes hebben een vork aan de binnenkant zitten, dit kan fijn zijn voor je kindje. Kies een bakje dat makkelijk te openen is, maar niet lekt.

3. Lunchtrommel en drinkbeker

Vanwege het continurooster lunchen de meeste kids met z’n allen op school en moeten ze dus een gevulde lunchtrommel en wat te drinken mee. Veel lunchtrommels zijn voorzien van verschillende vakken, zodat je naast brood ook nog wat fruit of een stukje komkommer mee kan geven. Kies ook hier weer voor een makkelijk te openen lunchtrommel.

Geef een drinkbeker met water of melk mee voor tijdens de lunch. Sommige bekers zijn voorzien van een rietje, een sportdop of een draaidop. Kijk wat het beste bij je kindje past. Het kan handig zijn om een extra beker met drinken mee te geven voor het fruitmomentje.

4. Gymtas met inhoud

Niet altijd nodig op de eerste schooldag, maar na verloop van tijd meestal wel. Het hangt een beetje van de basisschool af of kleuters zich moeten omkleden voor de gymlessen. Soms gymmen de kleuters in hun ondergoed en is een gymtas dus niet nodig, maar andere scholen vragen dan wel weer om een paar gymschoenen met witte zool. Check dit dus eerst even bij de basisschool. Een makkelijk aan te trekken shirtje en broek waar goed in bewogen kan worden kan prima door als gymkleding.

5. Extra setje kleding

Het kan slim zijn om een extra setje kleding mee te geven in de rugtas van je kindje. Voor als hij net de wc niet haalde, in een plas viel op het schoolplein of voor andere ongelukjes die kunnen gebeuren als je er niet bij bent. Wel zo fijn voor je peuter (en voor jou!) om te weten dat hij niet met natte kleding rond hoeft te lopen.

6. Labels, labels, labels

Label alle spullen van je kind met zijn naam, van jas tot tas tot lunchtrommel. Er raakt nogal eens wat kwijt of de spullen komen door elkaar, dan is een naam handig voor de juf of meester. Je kan speciale naamstickers of -labels laten maken of een watervaste stift gebruiken.

Met dank aan basisschool De Piramide in Koog aan de Zaan.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.