Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Omegle: wat is het en wat zijn de gevaren voor je kind?

Je bent op de hoogte van Instagram, TikTok en Snapchat, maar heb je wel eens van Omegle gehoord? Het is hoog tijd. Op deze website kun je videochatten met wildvreemden (ja, écht waar). Omegle is op dit moment ontzettend populair, dus de kans dat jouw kind ook wel eens rondhangt in deze virtuele chatroom is aanwezig.

Het is ontzettend belangrijk om op de hoogte te zijn van de ins en outs rondom Omegle! De chatroom is namelijk géén veilige plek voor kinderen onder de leeftijd van 18 jaar.

Wat houdt Omegle in?

Omegle is een gratis chatsite die voor iedereen toegankelijk is. Je kunt chatten met of zonder camera, maar de meeste gebruikers kiezen voor de eerste optie.

Het werkt mega simpel: je gaat naar de website, zet je webcam aan, drukt op één knopje en krijgt een willekeurige vreemdeling op je beeldscherm. Een account aanmaken? Hoeft niet, hoor. Een controle op leeftijd? Ook niet nodig. Een moderator die je eruit gooit als je je misdraagt? In geen velden of wegen te bekennen.

Als je aan het videochatten bent, zie je twee schermen: op de een jezelf en op de ander een wildvreemde. Er is ook nog een chatbox waarin je berichtjes kunt typen. Als je het gesprek zat bent, kun je ‘m op ieder moment beëindigen en verbindt Omegle je met een andere willekeurige vreemdeling.

De alarmbellen beginnen waarschijnlijk al bij je te rinkelen. En als je een kijkje op Omegle neemt, word je er niet geruster op. De website deelt namelijk een belangrijke waarschuwing: “Predators have been known to use Omegle, so please be careful.” Oftewel: pas op voor pedofielen!

Wat heeft je kind te zoeken in deze virtuele chatroom?

Omegle is ruim 10 jaar geleden gelanceerd, maar de chatroom is sinds kort ook populair onder kinderen. Dit is eigenlijk de schuld van platforms zoals TikTok en YouTube. Bekende influencers en vloggers, zoals Enzo Knol, gebruiken Omegle namelijk om hun fans online te ontmoeten.

Dat is op zich een leuk initiatief, maar het probleem is dat kinderen na zo’n ontmoeting vaak blijven rondhangen op Omegle. En dan kunnen ze chatters tegenkomen die wél kwaad in de zin hebben…

Wat zijn de grootste gevaren van Omegle?

1. Er zijn veel pedofielen actief in de chatroom

Omegle is een wespennest van pedofielen. Dat is écht niet overdreven! De foute figuren gebruiken de chatroom om jonge gebruikers over te halen tot webcamseks of afspraakjes in levende lijve.

Op Omegle kunnen pedofielen volledig anoniem blijven, terwijl ze de vreselijkste verzoeken doen. In veel gevallen doen ze zich zelfs voor als een leeftijdsgenootje.

2. Omegle barst van de seksuele content

Als je in de chatroom bent, duurt het niet lang voordat je seksuele content tegenkomt. Dit geldt ook voor jonge kinderen, want er wordt geen rekening gehouden met je leeftijd.

Er duiken binnen de kortste keren erotische berichten en verzoeken op, maar ook vreemdelingen die seksuele handelingen voor de webcam verrichten.

3. Vreemden kunnen vragen om persoonlijke gegevens

Op Omegle wordt vaak gevraagd om verder te chatten via Snapchat of Instagram. Op het moment dat je kind hiermee akkoord gaat, is hij of zij niet meer anoniem. En daar wordt vaak niet over nagedacht…

Het wordt op deze manier makkelijker voor een vreemdeling om te ontdekken waar je kind bijvoorbeeld naar school gaat. Er kan zelfs worden gevraagd om een GPS-locatie te delen.

https://www.jmouders.nl/snapchat-kinderen-hoe-veilig/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.