Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 28 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Omgaan met de angst van je kind: zes bruikbare tips, opgesteld door ouders

Het kan goed zijn dat je kind af en toe last heeft van angstige gevoelens: wellicht is je zoon of dochter bang in het donker of vindt hij of zij het spannend om vriendjes te maken. Als ouder is dat vervelend om te zien en wil je er het liefst alles aan doen.

Maar hoe kun je dan het beste omgaan met de angst van je kind? Deze ouders geven bruikbare tips.

Omgaan met de angst van je kind: zes bruikbare tips, opgesteld door ouders

In onderstaande tips wordt vooral ingegaan op zogeheten aardingstechnieken. Die technieken helpen kinderen bewust te worden van zichzelf, hun lichaam en gevoelens.

1. Geef je kind een stressbal

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een stressbal kan heel effectief werken. Schaf er eentje voor je kind aan en laat hem of haar af en toe in de bal knijpen. De handeling zorgt ervoor dat je kindje zich even focust op iets anders en zo de angstige gevoelens van zich kan laten afglijden.

2. Doe een oefening om te aarden

Dit is een snelle tip die erg handig en fijn kan zijn voor je kind. Ga samen op de bank zitten en doe een oefening waarbij jullie proberen te aarden. Vertel je kind het volgende: ‘Stel je voor dat je een boom bent en dat je – net als een boom – wortels onder je voeten heb. Langzaam gaan de wortels naar het midden van de aarde en die zorgen ervoor dat je stevig en stabiel staat.’

3. Rekken en strekken

Rekken en strekken is een eenvoudige activiteit die bijna overal kan worden gebruikt. Ook deze oefening helpt je kind zich weer even bewust te worden van zijn of haar lichaam en te aarden.

4. Focus op iets anders: benoem atributen

Een ontzettend eenvoudige oefening is die van het benoemen van atributen. Op deze manier laat je je kind even zijn angstige gevoelens parkeren en zich bewust te maken van zijn of haar omgeving. Vraag hem of haar dan – wanneer angstige gevoelens opspelen – of hij of zij de attributen in de kamer kan opnoemen.

5. Ademen

Een goede ademhaling is natuurlijk onwijs belangrijk, al helemaal als je kindje zich angstig voelt. Een fijne ademhalingsoefeningen speciaal voor kinderen is die van de zogeheten stip op het voorhoofd. Vertel je zoon of dochter dat hij of zij zich een kleine stip in het midden van het voorhoofd moet voorstellen en dat deze steeds groter wordt naarmate je kind diep inademt. Wanneer je kind weer uitademt, wordt de stip kleiner.

6. Tellen

Tellen is al een eeuwenoude activiteit om te aarden, maar dat maakt ‘m niet minder effectief. Of het nu gaat om het tellen van schapen, verschillende kleuren in de kamer of het aantal bomen buiten het raam, telspelletjes zijn geweldig om de angst te verminderen en de rust te vergroten.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.