Redactie
Redactie Opvoeden 13 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Omgaan met teleurstellingen: begeleid je kind hierin met deze tips

Net als wij volwassenen, zullen ook onze kinderen in hun leven meer dan eens te maken krijgen met teleurstellingen. Daar moeten ze mee om leren gaan, maar dat gaat niet vanzelf. Als ouder kan je je kind hierin begeleiden.

Teleurstellingen zijn heel leerzaam voor kids: door om te leren gaan met teleurstelling, zullen ze weerbaarder worden.

Omgaan met teleurstellingen: help je kind met deze tips

Maar het kan wel lastig zijn voor je kind als iets niet lukt, als iets anders gaat dan verwacht of als iets niet mag wat hij graag wil. Dit kan zich uiten in een huilbui of boze bui en aan jou de taak om daarmee om te gaan.

1. Blijf rustig en erken de gevoelens van je kind

Uit je kind zich bij teleurstelling boos of heel verdrietig? Negeer die gevoelens dan niet, maar erken ze juist en laat hem zijn gevoelens uiten. Laat je kind weten dat je zijn situatie begrijpt en benoem dat hij zich boos voelt en waarom dat zo is. Vaak wordt een kind al rustiger als je zijn gevoelens benoemt en dus erkent.

2. Ga niet in discussie

Leg je kind op een kalme toon uit waarom iets niet mag of hoe het kan dat iets anders gaat dan verwacht. Zeg het rustig, maar duidelijk en ga vooral geen discussie aan.

3. Bedenk samen een oplossing

Laat je kind een oplossing bedenken voor de situatie of stel zelf een oplossing voor en houd het daarbij. Meerdere oplossingen bedenken, bijvoorbeeld als je kind je idee niet interessant vindt, is niet nodig, want daarmee sluit je de situatie niet af. En afsluiten is juist wat je wel wilt, want ook dit is leerzaam voor je kind.

4. Blijf even bij je kindje

Ook al is hij het niet eens met je oplossing: laat het hierbij. Je hoeft het ook niet de hele tijd te herhalen, want ook dan sluit je de situatie niet af en je kind dus ook niet. Wel kan je nogmaals zijn gevoel benoemen en hem even laten uitrazen of uithuilen. Een knuffel werkt vaak ook goed: hiermee laat je hem weten dat je er voor hem bent en hij voelt zo aan dat hij even verdrietig of boos mag zijn. Blijf uiteraard wel bij je standpunt.

5. Afleiding waar je kind blij van wordt

Leid je kindje af met iets waar hij blij van wordt: even tekenen bijvoorbeeld, of samen een rondje fietsen.

6. Geef het goede voorbeeld

Je kind neemt heel veel over van jou en je eventuele partner, dus geef het goede voorbeeld. Ook jij moet wel eens met teleurstellingen omgaan en je kind zal zeker doorhebben hoe je daarmee omgaat.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

psychologytoday.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.