Laura Saija
Laura Saija School 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Basisscholen in Rotterdam omzeilen wettelijke inschrijfleeftijd

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Gemengde Scholen blijkt dat meerdere basisscholen in Rotterdam kinderen eerder toelaten dan de inschrijfleeftijd die wettelijk is toegestaan. Ook werken scholen met vooraanmeldingen.

Volgens de onderzoekers leidt dit tot een ongelijk speelveld voor ouders die een basisschool kiezen, zo meldt NOS.

Wettelijke inschrijfleeftijd basisschool

Kinderen mogen volgens de wet pas aangemeld worden op een basisschool als zij 3 jaar zijn. Basisscholen in Rotterdam omzeilen dit door te werken met vooraanmeldingen die automatisch leiden tot toelating.

“Op die manier worden ouders die hun kind voor de wettelijke leeftijd aanmelden bevoordeeld”, aldus de onderzoekers.

Geen transparante informatie

Voor het onderzoek werden de websites van 167 basisscholen geanalyseerd. Ook interviewden zij directeuren en ouders van negentien geselecteerde scholen uit zes verschillende wijken.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle onderzochte schoolwebsites niet transparant zijn over de aanmeldprocedure. Van de 167 scholen geven maar liefst 142 scholen geen of onvolledige informatie hierover.

Ongelijkheid

Om de ongelijkheid aan te pakken, pleiten de onderzoekers voor een gelijk speelveld. Ze benadrukken het belang van heldere en transparante informatie op de websites van alle basisscholen met betrekking tot het aanmeldproces, toelating, inschrijving en plaatsing.

Daarnaast wordt aanbevolen om te werken met scholencirkels op buurtniveau, waarbij de aanmeldingen tussen scholen onderling worden afgestemd. Dit systeem wordt al toegepast in Haarlem en eerder in Amsterdam. Een andere optie is een gezamenlijk aanmeldbeleid op stadsniveau, waarbij steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen al ervaring hebben opgedaan.

Kinderen aanmelden voor de basisschool

Om ervoor te zorgen dat een kind op tijd wordt ingeschreven op de basisschool, is het belangrijk om minimaal 10 weken voor de leeftijd van 4 jaar aan te melden. Kinderen mogen vanaf 3 jaar aangemeld worden op de basisschool. Houd er rekening mee dat verschillende gemeenten specifieke regels en afspraken hebben voor inschrijving op de basisschool.

Belangrijke informatie bij aanmelding basisschool:

  • Controleer via de gemeentewebsite of je zelf een basisschool mag kiezen of vraag het aan de school. Soms gelden er afspraken over de verdeling van kinderen.
  • Meld een kind minimaal 10 weken voor de leeftijd van 4 jaar aan.
  • Aanmelding is niet mogelijk vóór de leeftijd van 3 jaar.
  • Houd er rekening mee dat een basisschool mogelijk geen plek heeft of een wachtlijst heeft. Je kunt een kind bij meerdere scholen aanmelden.
  • Bij de inschrijving moet je het burgerservicenummer (BSN) van het kind doorgeven. Neem het geboortebewijs, identiteitsbewijs of uitschrijvingsbewijs van een vorige basisschool.

https://www.famme.nl/welke-basisschool-kiezen-kind/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.