Gina Koninkx
Gina Koninkx Gedrag 3 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Het hebben van een favoriete knuffel is bevorderlijk voor de onafhankelijkheid van je kind

Onafscheidelijk zijn ze: knuffel en kind. Jouw kleintje gaat nergens naartoe zonder zijn trouwe teddybeer en als hij per ongeluk in bed is blijven liggen, biggelen de tranen over de wangen van jouw kind. Hoewel het er sterk op lijkt dat je kind niet zonder kan, is het grappige dat het tegendeel waar is. Het hebben van een knuffel bevordert namelijk sterk de onafhankelijkheid van je kroost.

Onafhankelijkheid bevorderen

Als ouder wil je niks liever dan gezonde kids op de wereld zetten die na een gezonde (heule lange) periode het nest verlaten als onafhankelijke, sterke jongvolwassenen. Hoewel je soms stiekem hoopt dat ze eigenlijk voor altijd bij jou blijven en dagelijks om een knuffel van hun mams vragen, is onafhankelijkheid ontzettend belangrijk.

Natuurlijk zijn er heel veel vaardigheden die kinderen in de loop der jaren leren op weg naar hun zelfstandigheid. Er zijn hele theorieën bedacht over het onafhankelijk opvoeden van kinderen. Onder andere de Montessori-methode zou daarbij helpen. Ook zijn er dingen waar je in eerste instantie misschien helemaal niet aan denkt. Wat dacht je van hun favo knuffel bijvoorbeeld?

Favoriete knuffel

Alle kids hebben er een: hun favoriete knuffel. Overal waar zij gaan, gaat deze knuffel ook. Tranen met tuiten worden er gehuild als knuffelmans kwijt is. Je zoekt je soms rot naar hun zachte pluche vriend. Hoewel het in dat opzicht misschien lijkt alsof jouw kiddo niet zonder kan (en dus extreem afhankelijk is van zijn of haar knuffel), bevordert het hebben van een knuffel op de lange termijn hun onafhankelijkheid.

Je kind zorgt voor zijn of haar knuffel, bijna op de manier zoals jij voor je kind zorgt. Je kunt nou eenmaal niet zonder. Zo’n voorkeursobject wordt een transitie object genoemd en is essentieel voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Je kind is in staat een band te voelen met een knuffel, naast de band die het kind met jou heeft. Dit betekent dat je kind meerdere relaties kan onderhouden en dus een onafhankelijker persoon is.

Knuffel biedt comfort

Naast dat de knuffel dus voor het kind aanvoelt als een echte “vriend”, biedt het ook emotionele steun aan je kind. Op de momenten dat jij er niet bent, bijvoorbeeld ‘s nachts in bed of overdag op de kinderopvang. Ze leren hierdoor omgaan met de afwezigheid van hun ouders en ook dat is op de lange termijn bevorderlijk voor hun gevoel van onafhankelijkheid.

Leg dat bed dus maar lekker voor met knuffels, want kids die sterk en onafhankelijk zijn op latere leeftijd willen we allemaal!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.