Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 10 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Corona staat de seksuele ontwikkeling van jongeren in de weg, blijkt uit onderzoek

Dat corona een grote invloed heeft op iedereens leven hoeven we je niet te vertellen. Niet alleen volwassenen lijden onder de crisis, ook jongeren hebben last van alle beperkingen die worden opgelegd. Jongeren die in de puberteit zitten bijvoorbeeld ontwikkelen zich in die periode razendsnel, een ontwikkeling die op veel vlakken door corona wordt belemmert. Zo blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland dat de seksuele ontwikkeling van jongeren tussen de 16 en 20 jaar de afgelopen periode erg wordt verhinderd.

Rutgers en Soa Aids Nederland deden voor de tweede keer onderzoek naar de seksuele ontwikkeling en gezondheid van jongeren. Wat blijkt: de coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ze hebben beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis.

Corona en de seksuele ontwikkeling van jongeren

Rutgers en Soa Aids Nederland maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de seksuele ontwikkeling van jongeren. “De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil. Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is”, licht onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers toe.Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks.
Beide organisaties roepen daarom docenten op om met jongeren in gesprek te gaan over daten en seks. Een mooie aanleiding voor zo’n gesprek is de Week van de Liefde die van 8 t/m 12 februari op het voortgezet (speciaal) onderwijs en mbo georganiseerd wordt.

Hoe praat je met kinderen van iedere leeftijd over het stellen en respecteren van seksuele grenzen?

Hoe ervaren jongeren het?

Dat de onderzoekers een punt hebben blijkt wel uit de reacties van jongeren. Zo zegt iemand: “Corona heeft best veel invloed op mijn liefdesleven, geen leuke jongens ontmoeten bij het stappen. En dus ook minder kans op een vaste relatie, want die kun je eigenlijk niet vinden online. Een ander zegt: “Ik vind het jammer dat ik niet kan daten. Ik zou het leuk vinden om liefde te vinden, ik voel me best vaak eenzaam.”
Voor jongeren is het door de maatregelen lastig om mensen te ontmoeten. Dat doen ze normaal gesproken namelijk vooral via school, vrienden en in het uitgaansleven. Het aantal jongeren dat dates had, daalde dan ook van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown.
Verrassend genoeg is het gebruik van datingapps niet toegenomen tijdens de coronacrisis. Wel is het zo dat jongeren die nog wel daten, hun datepartner vaker via een datingapp ontmoeten tijdens de tweede lockdown (26%) dan voor corona (15%). Een ander verontrustend cijfer is dat het seksueel geweld van de onderzochte jongeren relatief hoog zeker is. Zeker gezien het feit dat er een afname is in seksuele activiteit.

Seksuele voorlichting: de volgende lessen moet je je kind meegeven

Minder experimenteren

Je zou misschien denken dat de jongeren online volop aan het experimenteren zijn, maar ook dat blijkt niet waar. Het onderzoek laat juist zien sexting bijvoorbeeld is afgenomen. Voorafgaand aan corona deed 33% van de jongeren wel eens aan sexting, tijdens de beide lockdowns daalde dit percentage naar 25%. “Voor single jongeren komt dit mogelijk omdat ze minder dates hebben om beelden mee uit te wisselen. Voor jongeren met een vaste partner geldt wellicht dat ze meer tijd samen doorbrengen, dus minder online hoeven uit te wisselen,” verklaart Hanneke de Graaf.
Wel blijken de single jongeren een oplossing gevonden te hebben in een seksmaatje. Daardoor is in de tweede lockdown het percentage single jongeren dat seks had hoger dan tijdens de eerste lockdown. Namelijk 52% in de tweede lockdown en 40% in de eerste lockdown. Binnen deze groep had 60% de laatste keer seks met een seksmaatje: iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28%.

Seksuele voorlichting: de volgende lessen moet je je kind meegeven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.