Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: dit is de beste opvoedstijl

Het opvoeden van kinderen kan ontzettend leuk zijn, maar kent ook vele uitdagingen. Iedere ouder voedt zijn kind zijn eigen manier op, maar welke opvoedstijl is nu de beste of het meest effectief? Dat vroegen onderzoekers aan de Oklahoma State University zich ook af, mét resultaat.

Onderzoekers Robert Larzelere en Sada Knowles onderzochten welke opvoedingsstijl de beste gedragsresultaten oplevert, op zowel de korte als de lange termijn. De opvoedstijlen werden in twee categorieën ingedeeld: positief opvoeden en opvoeden dat meer gericht is op het corrigeren van het gedrag door middel van sancties.

Definities

De onderzoekers definieerden het positief opvoeden als een opvoedstijl dat als doel heeft om preventieve maatregelen te nemen om kinderen te leren welk gedrag er van hen verwacht wordt. Ouders die deze opvoedstijl hanteren, gebruiken technieken als: het uitleggen van hun verwachtingen aan kinderen, het proberen in te leven en het houden van een open dialoog als het gaat om behoeften van kinderen. Daarnaast is het de bedoeling dat er geen negatieve gevolgen (straffen) tegenover ongewenst gedrag staan, zoals time-outs, vermindering van privileges of fysieke straffen. In plaats daarvan streeft deze opvoedstijl naar: het vinden van compromissen en het nemen van preventieve maatregelen om confrontaties te vermijden. Het doel van deze opvoedstijl is het zelfstandig worden van het kind.

De tweede opvoedstijl kan gedefinieerd worden als een stijl die ervan uitgaat dat de ouders de ‘macht’ hebben en hiermee het gewenst gedrag creëren. Ouders die deze stijl volgen, gebruiken consequenties bij ongewenst gedrag. Deze consequenties bestaan uit fysieke straffen, het intrekken van privileges en het geven van commando’s. Het doel van deze opvoedstijl is het ontwikkelen van karakter.

Het onderzoek

Natuurlijk is het dan de vraag hoeveel ouders precies in het ene of het andere kamp vallen. Larzelere en Knowles onderzochten dan ook de volgende vraag: is de ene benadering superieur aan de andere en volgen ouders consequent één van de genoemde opvoedstijlen?

Om dit te onderzoeken werd de interactie tussen 102 moeders en kleuters geanalyseerd over een periode van een aantal maanden. De onderzoekers identificeerden aan de hand daarvan de volgende uitingen van de kleuters die niet wilden luisteren naar hun moeder:

 • Onderhandelen
 • Zeuren
 • Weigeren
 • Slaan
 • Passief weigeren (negeren)
 • Driftbuien
 • Totale gedragsproblemen

Ook de tactieken van de moeders om hun kind te laten luisteren werden geïdentificeerd, geldend voor beide opvoedstijlen:

 • Het aanbieden van alternatieven of compromissen
 • Redenering
 • Het geven van affectie en prijzen
 • Laten zien wat gewenst gedrag is
 • Negeren
 • Gebruik van waarschuwingen en straffen
 • Verbale macht gebruiken
 • Het gebruik van de ouderlijke macht door fysieke straffen, het ontzeggen van privileges, het kind ‘wegdragen’ van de situatie of waarschuwen met de hiervoor genoemde consequenties

Het resultaat

En wat bleek? De onderzoekers kwamen erachter dat de meeste moeder varieerden in hun tactieken en reacties op hun kinderen. Het lag maar net aan de aard van het gedrag van het kind en niet aan het simpelweg volgen van een opvoedstijl.

Wel ontdekten de onderzoekers dat het bieden van alternatieven de meest effectieve tactiek was. Vooral bij gedrag zoals onderhandelen, zeuren en weigeren. Voor de driftbuien, het slaan en het passieve weigeren, was het gebruik van de ouderlijke macht (zoals genoemd hierboven) het meest effectief.

De meest effectieve aanpak

Uiteindelijk blijkt dat niet één van de twee opvoedstijlen het beste is, maar dat de meest effectieve aanpak bestaat uit consequente, evenwichtige en sympathieke interactie tussen ouders en kinderen. Kortom: jij weet vaak zélf wat het beste werkt voor jou en je kind. 

Bron: The Huffington Post

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.