Redactie
Redactie Gezin 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: het jongste kind is de leukste

Het jongste kind uit het gezin blijkt het leukste karakter te hebben, blijkt uit Brits onderzoek. De oudste blijkt vaak serieuzer te zijn, terwijl het jongste kind grappiger en meer relaxed is.

Deze resultaten kwamen voort uit het onderzoekscentrum YouGov. Zij hebben naar de karaktereigenschappen van zowel de jongste als oudste kinderen gevraagd. De jongsten vonden zichzelf vaak grappiger, terwijl de oudsten uit het gezin zichzelf als een meer verantwoordelijk persoon zagen.

Het belangrijkste verschil

Meer dan de helft van de oudsten (54 procent) gaf aan zich verantwoordelijk te voelen en daar ook last van te hebben. Het gevoel van verantwoordelijkheid was bij de jongere broertjes of zusjes aanzienlijk minder: slechts 31 procent. Jongere broers en zussen daarentegen, vinden zichzelf grappig (46 procent tegenover 36 procent van de oudere broers en zussen), gemakkelijker in de omgang en meer ontspannen.

De rol van ouders

Volgens YouGov heeft de rol van ouders invloed op deze gezinsdynamiek. De ouderlijke aandacht verschuift namelijk vaak naar nieuwkomers, waardoor de jongsten het gevoel hebben dat ze meer geliefd worden door hun ouders. Daarentegen hebben de oudsten vaker de touwtjes in handen om zelf alles te leren. Oudere broers en zussen hebben daardoor meer de kans om georganiseerd te zijn en zijn beter in staat om prioriteiten te stellen in hun leven.

Bron: YouGov

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.