Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Na 15 jaar is dit nog steeds het populairste boek onder tieners

Lezen onze kinderen nog wel genoeg? En wat lezen ze dan het liefst? Dat zijn vragen die veel ouders, leraren en professionals bezighouden. Daarom liet bijlesaanbieder GoStudent, in het kader van Wereld Boeken Dag, een onderzoek uitvoeren naar het leesgedrag van tieners in zeven verschillende landen, waaronder Nederland.

Eerder onderzoek wees uit dat lezen niet behoort tot de favoriete hobby’s van Nederlandse kinderen. Boeken lezen wordt namelijk met gemak verslagen door Netflixen, gamen en social media. Hoogste tijd dus om wat dieper in te gaan op het leesgedrag van deze generatie dacht GoStudent.

16 boeken per jaar

Het onderzoek werd uitgevoerd onder tieners in Duitsland, Spanje, Italië, Mexico, Turkije, Griekenland en Nederland. Ze bekeken welke rol boeken momenteel spelen in het leven van kinderen. Wat blijkt, Nederlandse kinderen doen het relatief goed. Gemiddeld lezen Nederlandse kinderen zestien boeken per jaar en we staan hiermee op een tweede plek van landen waar het meest gelezen wordt. Alleen Turkse kinderen lezen meer, daar lezen kinderen gemiddeld vijfentwintig boeken per jaar. Scholen spelen hierbij een belangrijke rol, een derde van de ondervraagden geeft aan dat de helft van de boeken die zij lezen wordt voorgeschreven door school.

Harry Potter nog altijd populairste

Nederlandse kinderen lezen dus nog wel degelijk, maar wat lezen ze dan het liefst? Het blijkt dat oude klassiekers het nog steeds heel goed doen. Vijftien jaar na het verschijnen van het eerste Harry Potter boek is deze boekenreeks bijvoorbeeld nog steeds razend populair. Niet alleen in Nederland, maar in alle deelnemende landen, blijkt dit het lievelingsboek van vele tieners.

Daarmee is J.K. Rowling, in Nederland, tevens de favoriete schrijver van tieners, op de voet gevolgd door de Nederlandse Carry Slee en de Amerikaanse Jeff Kinney. Deze laatste is verantwoordelijk voor de populaire boekenreeks Het leven van een Loser, een titel die na Harry Potter het populairste is. Op een derde plek staat de boekenreeks Dagboek van een Muts.

Fysieke boeken

Dat bovengenoemde boeken favoriet zijn komt niet geheel als een verrassing: 67 procent van de Nederlandse tieners leest het liefst een boek in het genre avontuur of fantasie. 42 procent leest het liefst een stripboek. Met beide een score van slechts 7 procent zijn biografieën en korte romans het minst populair onder tieners.

Een ander opvallend detail: tieners verkiezen fysieke boeken nog steeds boven digitale boeken (op bijvoorbeeld een e-reader) en luisterboeken. Een grote meerderheid van maar liefst 87 procent prefereert namelijk een fysiek boek. Wat toch bijzonder is gezien het digitale tijdperk waarin we leven.

Heerlijk Harry Potter. Maar voor welke leeftijd zijn de boeken en films het meest geschikt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.