Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 29 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Zoveel extra suiker eet je kind als hij of zij te weinig slaapt

Kinderen en suiker. Het lijkt een onlosmakelijke combinatie. Nu hebben we allemaal dagen waarop we veel snacken, maar als jouw tieners niet uit die snoepkast kunnen blijven, kan er iets anders aan de hand zijn. Een nieuw onderzoek komt met een mogelijke verklaring waarom kinderen veel suiker consumeren.

Ze eten hun bord netjes leeg, drinken voldoende water en sporten regelmatig. Toch kunnen sommige kids zakken snoep wegwerken. Waar die suikerbehoefte vandaan kan komen, lees je hieronder.

Suikerbehoefte van kinderen

Kara Duraccio is hoogleraar psychologie aan de Brigham Young University, en ging samen met haar collega’s op onderzoek uit. Tijdens het onderzoek werden bijna 100 tieners onderzocht, en wat bleek? Slaaptekort bleek de grote boosdoener te zijn. Hoewel de aanbevolen hoeveelheid slaap van tieners tussen de 8 en 10 uur per nacht ligt, blijkt dat wel 73 procent (!) te weinig slaap krijgt.

Nu zal één korte nacht natuurlijk niet zo dramatisch zijn, maar als tieners consequent te weinig uurtjes meepakken kan dat op de lange termijn behoorlijk schadelijk zijn. Al na vijf dagen kan het verschil in het eetpatroon worden vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat tieners die 6.5 uur per nacht slapen minder fruit en groenten eten dan tieners die 9 uur in dromenland zijn.

1095 suikerklontjes

Daarbij eten de nachtbrakers meer suiker en koolhydraten. Het verschil in suikerinname ligt zelfs op 12 gram suiker per dag. For your information: één suikerklontje is 4 gram suiker. Dat zijn dus 3 extra suikerklontjes per dag. Voor de rekenaars onder ons: dat zijn 1095 suikerklontjes per jaar.

En dat levert volgens Duraccio niet alleen fysieke problemen op: ‘Elk aspect van hun leven kan moeilijker worden als ze niet de slaap krijgen die ze nodig hebben.’

Daarmee doelt de hoogleraar op mentale problemen die komen kijken bij een dieet vol dropjes en chocolade. Suiker kan namelijk leiden tot bijvoorbeeld concentratieproblemen, depressies en angstaanvallen. In het artikel The toxic truth about sugar wordt suiker zelfs vergeleken met cocaïne en alcohol. Niet bepaald een goedje dat je je kinderen gunt…

https://www.jmouders.nl/slaapgebrek-seksleven-tieners/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Daily Herald

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.