Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mentale gezondheid 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

ADHD en verzamelwoede: vanaf deze leeftijd is er een verband

Verzameldwang. Hamsteren, verzamelen. Hoarden. Je kent ze wel: de beelden van huizen waarbij spapier, dozen en andere voorwerpen tot het plafond staan opgestapeld. Sommige mensen vinden het weggooien van bepaalde spullen erg moeilijk. Een recent onderzoek komt met verrassende resultaten. Er zou namelijk een relatie zijn tussen mensen met ADHD en verzamelstoornis.

Hoe dat precies zit lees je hier.

Wat is een verzamelstoornis?

Een verzamelstoornis wordt wordt ook wel verzamelwoede, verzameldwang of hoarding genoemd en wordt gebruikt wanneer iemand een sterke behoefte heeft om bepaalde voorwerpen te bewaren. Het weggooien van spullen kan dan hun hele dagelijkse bezigheden belemmeren.

Zo’n verzameldwang kan al op jonge leeftijd ontstaan. De eerste verschijnselen kunnen zich al voordoen wanneer kinderen 11 jaar zijn. Nu hebben tieners waarschijnlijk nog niet meteen heel veel last van deze verzameldwang, maar wanneer ze ongeveer 25 jaar zijn kan het hun leven behoorlijk gaan verhinderen.

Verzamelstoornis en ADHD

Een recent onderzoek heeft de relatie tussen ADHD en deze verzamelstoornis onder de loep genomen. Er werden namelijk bepaalde symptomen (zoals concentratieproblemen) opgemerkt bij mensen met ADHD, als bij mensen met een verzamelstoornis. Onderzoekers vonden het de hoogste tijd om deze relatie te onderzoeken.

Tijdens het onderzoek werden 88 patiënten in een ADHD kliniek uitgebreid gevraagd naar hun karaktereigenschappen en gedrag. Er werd in de vragenlijsten ook gevraagd naar hun drang om te verzamelen. Dezelfde vragenlijst werd ingevuld door een groep mensen zonder ADHD. Wat bleek? Ongeveer 20 procent van de mensen met ADHD vertoonden officieel symptomen van een verzamelstoornis. Bij de mensen zonder ADHD was dat zo’n 2 procent.

Ook wanneer mensen met ADHD officieel geen verzamelstoornis hebben kunnen zij zich vaak wel herkennen in de symptomen van het hamsteren. En dat is eigenlijk ook helemaal niet zo vreemd als je erbij stilstaat dat beiden doelgroepen dezelfde symptomen vertonen:

  • Moeite met plannen
  • Problemen met organiseren
  • Moeite met time mangement
  • Moeilijk emoties en gedrag onder controle kunnen houden
  • Moeite hebben met het maken van beslissingen

Ook op TikTok

Deze onderzoekers zijn niet de enigen die de relatie tussen ADHD en verzamelen zien. Ook op TikTok laten mensen met ADHD zien hoe zij dealen met een verzamelstoornis, en op welke manieren dat tot uiting komt. Uit hun content blijkt dan ook dat een verzamelwoede zich niet altijd op dezelfde manier manifesteert. Een rommelige kamer, of verzamelde afwas kunnen tekenen zijn van het hamsteren.

@cupof_bee

Adhd and clutter! #adhd #clutter #cleaningmotivation

♬ Bubble – Official Sound Studio

Soms is het verschil tussen ADHD of slaaptekort moeilijk te herkennen. Hier lees je daar alles over. 

Dit meisje vertelt waarom ADHD haar superkracht is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.