Eva ten Wolde
Eva ten Wolde School 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Je kind helpen met wiskundehuiswerk? Meer dan de helft van de ouders weet zich hier geen raad mee…

Als je een schoolgaand kind hebt, komt het wel eens voor dat je je kind uit de brand moet helpen met zijn of haar huiswerk. Geen probleem, natuurlijk. Of toch wel? Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een groot deel van de ouders moeite heeft met het wiskundehuiswerk van hun kind.

Dit zijn de resultaten… En de mogelijke oorzaken van dit probleem.

Onderzoek: ruim 50% van de ouders voelt zich ‘hopeloos’ door het wiskundehuiswerk van hun kind

Uit het recente onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouders (56%) zich ‘hopeloos’ voelt als ze hun kroost proberen te helpen met hun wiskunde-opgaven. De meerderheid van deze ouders gaf ook toe dat ze op dit soort momenten regelmatig het internet raadplegen.

De onderzoekers hebben het hier niet bij gelaten. Ze hebben de ouders namelijk ook nog een aantal wiskundige problemen laten oplossen. De onderzoekers waren niet enthousiast over het resultaat, want slechts 42% van de ouders kon dit foutloos. En terwijl de meeste volwassenen uitstekend kunnen hoofdrekenen, gebruikte de meerderheid evengoed een rekenmachine om de uitkomsten voor de zekerheid te checken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een groot deel van de ouders niet staat te springen om hun kind een handje te helpen met hun wiskundehuiswerk. Het is namelijk een feit dat 6 op de 10 ouders hun partner proberen te strikken voor de huiswerkbegeleiding.

Hoe kan het dat ouders moeite hebben met de wiskundeproblemen van hun kind?

De wetenschappers denken dat dit probleem is ontstaan doordat het wiskundig onderwijs in de loop van de jaren is veranderd. De kans is bijvoorbeeld groot dat de methode waarmee jouw kind een staartdeling oplost, voor jou abracadaba is…

Het feit dat kinderen de uitkomsten van hun opgaven moeten onderbouwen, zou bovendien ook voor problemen kunnen zorgen. De docenten nemen tegenwoordig geen genoegen meer met ‘3 x 5 = 15’. Ze willen namelijk ook weten hóé je op dit antwoord bent gekomen.

5 tips om je kind te helpen met huiswerk (zónder het zelf te maken)

Tja: wordt er ook nog wiskundebijles voor ouders aangeboden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.