Redactie
Redactie Opvoeden 11 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Opvoeden tot een zelfstandig kind: 4 handige adviezen

We voeden onze kinderen op in een wereld waarvan we niet weten hoe die er over een paar maanden uit ziet, laat staan over een paar jaar. Je kan je dan ook voorstellen dat het belangrijk is dat ze dan op eigen benen kunnen staan. Deze adviezen helpen jou je kind op te voeden tot een zelfstandig kind.

Zorg ervoor dat je kids klaar zijn voor de grote wereld als ze zelf ook groot zijn en voed ze nu al zelfstandig op. Groot voordeel: nu iedereen thuis is, worden de klusjes goed verdeeld en heeft iedereen een eigen taak in het huishouden.

Opvoeden tot een zelfstandig kind

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, hoe lastig dat ook is, want dat betekent dat je zelf moet gaan ‘loslaten’.

1. Laat je kind meehelpen

De makkelijkste tip en meestal ook de moeilijkste. Waarom? Kinderen willen graag helpen, maar vooral de jongsten zijn snel afgeleid. Opruimen wordt daardoor vaak: spelen met iets anders dat ze zien liggen. Ouders vinden het dan meestal makkelijker om het zelf te doen. Toch werkt het om kinderen van jongs af aan mee te laten helpen en dan is het niet het resultaat dat telt, maar de inzet. Complimenteer ze over die inzet: ‘wat fijn dat je zelf al aan het opruimen bent’, zo leren kinderen dat wat ze dóén gewaardeerd wordt en niet per se wat het resultaat daarvan is. Geef elk kind in je gezin een eigen taakje.

2. Wees niet té voorzichtig

Kinderen klimmen, klauteren, rennen en doen andere dingen waar jij misschien gevaar in ziet. Toch is het goed om ze ook dingen zelf te laten ervaren. Er is namelijk een groot verschil in je kind waarschuwen voor gevaar of wanneer je kind het gevaar zelf ervaart (in deze situatie moet hij zelf snel een oplossing bedenken). Maak je kids dus zelfredzaam door niet keer op keer in te grijpen, maar zoek de juiste (en een veilige!) grens op. Je kind zal meer zelfvertrouwen krijgen als jij hem het vertrouwen geeft, en vallen (tot op zekere hoogte) hoort er ook gewoon bij. Grijp natuurlijk wel in wanneer je niet anders kan en laat je kind nooit alleen in een gevaarlijke situatie.

3. Laat je kind zelf naar een oplossing zoeken

Of hij nou ruzie heeft met een vriendje, eigenlijk wil buitenspelen terwijl hij nog huiswerk heeft of een puzzel niet kan oplossen: laat hem zelf tot die oplossing komen. Natuurlijk kan je hem hierin wel begeleiden door tips te geven of jouw kant van het verhaal uit te leggen en hem zo tot een ander inzicht te laten komen. Doe dit zonder oordeel, zodat hij vertrouwen in zichzelf krijgt.

4. Leg niet de nadruk op fouten

Je kind zal soms iets laten vallen als hij de vaatwasser in- en uitruimt. Of de hoekjes vergeten met stofzuigen, of falen of een fout maken. En dat mag, van je fouten leer je. Leg in zo’n geval dus niet de nadruk op die fout, maar focus op wat hij anders of beter had kunnen doen. Begeleid hem daarin, zonder oordeel, alleen op die manier zal je kind nog een keer vol zekerheid stofzuigen of de vaaswasser inruimen. Leg je de focus steeds maar weer op de fout, dan ligt faalangst op de loer en dat is juist wat je wilt voorkomen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Bron: Parenting firstcry

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.