Lise Steegmans
Lise Steegmans Ouders 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben jij gevoelig voor alle opvoedtips op Instagram? Probeer dit eens

Het magische algoritme van Instagram weet als geen ander waar jij gevoelig voor bent. Daarom zou het zomaar kunnen dat je tijdens het scrollen de een na de andere tip van een zelfbenoemd opvoedexpert voorbij ziet komen. Voel jij je door al deze opvoedtips op Instagram ook overweldigd? Probeer dan dit eens.

Van ‘Rouleer met speelgoed!’ tot ‘Zo leer je je kind mediteren!’, je kunt het niet gek genoeg verzinnen of op Instagram wemelt het van de tips. Handig? Misschien niet.

Opvoedtips op Instagram

Er was ooit een tijd dat je op Instagram alleen maar mooie vakantiefoto’s en modekiekjes voorbij zag komen. Maar toen kwamen de fitgirls, gevolgd door opvoedexperts. Dat leek handig. Wilde je je verdiepen in opvoeding of was je op zoek naar tips, dan hoefde je niet meer naar de bibliotheek en ellenlang te bladeren door dikke boeken. Je opende je Instagram en de tips kwamen tot jou. Zo verzamelde je een mooi team van kinderdiëtisten, peuterfluisteraars, slaapcoaches en kindertherapeuten om je heen.

Paradox van Instagram

Maar na een tijdje beginnen al deze tips je te benauwen. Hoe kun je een bewuste, zelfverzekerde, liefhebbende moeder zijn als je niet de helft van de dingen wist die je via Instagram ontdekte? Hoe heb je het überhaupt tot nu toe gered zonder al deze handleidingen voor de moeilijke momenten?

Het is de paradox van Instagram: juist het advies dat bedoeld is om moeders sterker te maken, laat ons twijfelen aan onze capaciteiten. Het advies dat is bedoeld om onze rol als moeder makkelijker te maken, draagt alleen maar bij aan de mentale druk. Voel je je daardoor overweldigd? Lees dan verder.

Een warm thuis

De taak die voor je ligt als ouder is om een gevoel van thuis te creëren, een gevoel van veiligheid en comfort. Een plek die geruststellend aanvoelt. Een plek waar plaats is voor gekkigheid en avontuur. Dat is alles wat telt. Hoe wil je dat je kinderen over vijf, tien of twintig jaar terugkijken op hun ouderlijk huis en op hun opvoeding?

Filter erop los

Het antwoord op die vraag is je einddoel. En vanuit daar moet je terugwerken, dat moet je uitgangspunt zijn. Je zult zien dat dit werkt als een filter, een filter die je goed kunt gebruiken wanneer je de volgende keer door je feed scrolt.

Door in een split second twintig jaar in de toekomst te stappen, weet je weer wat je doel is. Namelijk dat je wil dat je kinderen terugkijken op een warm thuis, waar ze zich veilig en comfortabel voelden. Met al dat scrollen, pinnen en opslaan zul je nooit de perfecte moeder worden. Welke words of wisdom je ook tot je neemt, dat is niet waar je kids aan zullen denken als ze zich hun kindertijd herinneren.

Over Instagram en het moederschap gesproken, schaam jij je wel eens voor je moederwoede? Zo ga je er mee om.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Famme.

Is ‘lui ouderschap’ het recept voor een gelukkig gezin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.