Redactie
Redactie Ouders 29 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

13x hierover maken ouders zich zorgen over hun kind

Laten we eerlijk zijn: één aspect dat onvermijdelijk bij het ouderschap komt kijken, is je als ouders zorgen maken over je kind. We maken ons continu zorgen over onze kinderen, over onze opvoedskills, of we wel het juiste doen, of we onze kinderen te laat op laten blijven… En ga zo maar door.

Of dat verholpen kan worden? Nee, het hoort er nou eenmaal bij. Maar onder het mom van ‘gedeelde smart is halve smart’, lees je hier de meest voorkomende zorgen van ouders. Je bent zeker niet de enige!

Zorgen van ouders

Het is overigens wel een dingetje van deze generatie ouders; om je overal zorgen over te maken. En om je eindeloos zorgen te maken over je kind. Wist je namelijk dat onze angst een van de hoofdredenen is waarom kinderen niet genoeg buitenspelen? We leven in een cultuur van risico-aversie, waarin risico’s nemen een beetje taboe is. Als kinderen naar een vriendje of vriendinnetje in een iets armere wijk willen, gaat ons hoofd al snel over op rampscenario’s waarin ze gekidnapt worden; als kinderen naar het bos willen, denken we aan hoe we ze kwijt zullen raken of dat ze hun enkel kunnen breken.

Wat zijn de meest voorkomende zorgen van ouders?

1. Is er wel een balans?

“Ik maak me veel zorgen over de balans. Als ik met mijn dochter ben, ben ik in mijn hoofd met mijn werk bezig. En wanneer ik werk, mis ik mijn dochter en wil ik bij haar zijn. Ik vermoed dat dit niet super gezond is!” – Sarah

2. Doe ik het wel goed?

“Mijn grootste zorg is dat mijn kinderen tot klootzakken zullen opgroeien.” – Lauren

3. Maakt mijn kind wel de juiste keuzes?

“Ik maak me zorgen over de vrienden die mijn dochter zal kiezen. Ik weet wat een ongelooflijke invloed vrienden kunnen hebben op een kind en ik wil gewoon dat ze de goede vrienden uitkiest, en zelf een goede vriend in ruil daarvoor zal zijn.” – Emily

4. Mijn kind zal toch niet verdwalen?

“Het verliezen van mijn kinderen als we samen op vakantie zijn. Ik ga vaak met hen op vakantie. Het is nog nooit een probleem geweest, maar met een 4- en 7-jarige is het een reële mogelijkheid dat ze ergens in een vreemd land zullen verdwalen.” – Keryn

5. Geef ik mijn kind wel de beste kansen?

“Ik voel me altijd schuldig dat ik mijn kinderen niet genoeg mogelijkheden kan geven, zodat zij alles uit het leven kunnen halen, of dat ze niet gelukkig of tevreden zullen zijn. Ze zijn gewoon zo perfect, het is daarom een grote druk om voor deze cadeau’s (lees: kinderen) te zorgen.” – Lenore

6. Zijn mijn kinderen veilig?

“Ik maak me zorgen over de veiligheid van mijn kinderen als ze niet thuis zijn. Ik ben bang dat er iets met hen zal gebeuren terwijl ik niet bij hen ben om ze te beschermen.” – Liz

7. Zijn mijn kinderen gezond?

“Dat mijn kinderen ernstig ziek of gewond raken.” – Carla

8. Doe ik het beste voor mijn kind?

“Mijn grootste angst is dat ik de verkeerde keuzes voor mijn kind maak. Of het nu gaat over verhuizen, vaccinaties, levenslessen : ik vraag me continue af of ik de juiste keuze heb gemaakt.” – Noelle

9. Wordt de wereld ooit nog leuker?

“Ik maak me zorgen over mijn kinderen die in deze wereld vol haat opgroeien. Ik maak me zorgen dat hun lieve en aardige zieltjes vertrapt zullen worden.” – Katie

10. Ga ik mijn kinderen zien opgroeien?

“Mijn grootste zorg is dat ik overlijd terwijl mijn kind nog jong is, waardoor ik haar moet verlaten en zij aan haar lot overgelaten wordt. Mijn moeder stierf toen ik jong was. Ik wil er gewoon voor mijn dochter zijn.” – Michelle

11. Geef ik mijn kinderen genoeg liefde?

“Mijn grootste angst is dat mijn kinderen nooit zullen beseffen hoeveel ik van ze hou en dat ze mij later zullen vertellen dat ik geen echte moeder voor hen ben.” – Lauren

12. Ben ik vervangbaar?

“Ik ben als de dood dat één van mijn kinderen gediagnosticeerd zal worden met iets engs, zoals kanker, autisme, of iets waarvan ik het bestaan niet eens weet. Ik ben ook bang om zelf dood te gaan en hen achter te laten. Niemand kan mijn kinderen opvoeden zoals ik!” – Brittany

13. Ontkomt mijn kind aan alle risico’s?

“Ik ben bang dat er iets met mij dochter zal gebeuren dat helemaal buiten mijn controle ligt, zoals een ongeluk, ziekte of iemand anders die zich achteloos gedraagt, terwijl ik niet in de buurt ben. Ik zou niet kunnen leven met mezelf.” – Meghan

Hoeveel tijd spenderen ouders aan zich zorgen maken over hun kind? Dat lees je hier.

Zoveel tijd spenderen ouders aan zorgen maken over hun kind (en het is véél)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.