Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 30 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Hierover maken ouders zich zorgen als het gaat om hun kinderen

Wanneer je kinderen krijgt, kun je je zorgeloze leven gedag zeggen. Elke kinderfase kent weer zijn uitdagingen, hoe klein deze misschien ook zijn. Ook als je kinderen ouder worden, zijn de zorgen voor ouders nog niet voorbij, denk maar aan alle verleidingen op apps, games en sociale media.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Leren omgaan met geld’ van de Volksbank. De Volksbank ondervroeg daarvoor ruim 1.000 ouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar.

Met geld omgaan

96 procent van de ouders of verzorgers vindt het belangrijk dat hun kind goed met geld kan omgaan. Ruim de helft (56 procent) van de ondervraagden vindt dat leren omgaan met geld óók een taak van school is. Daarnaast geven veel ouders aan zélf behoefte te hebben aan het verbreden en verdiepen van hun eigen kennis over geldzaken, zodat ze op hun beurt beter hun kinderen kunnen voorlichten.

Bijna zes op de tien ouders staan open voor hulp en advies om hun kind meer geldbewust te maken. Hierbij worden drie opties het vaakst genoemd: lessen over geld op school, gratis documentatie en oefenmateriaal voor kinderen en een online informatieplatform voor kind en ouder. Verder bespreken veel ouders met hun kind het belang van sparen (68 procent), de mogelijkheden om extra geld te verdienen (51 procent), hoe je beïnvloed kunt worden door onder andere sociale media (40 procent) en de gevaren van oplichting (25 procent). Ook het effect van inflatie komt aan bod.

Financiële verleidingen

Bijna de helft van de ouders maakt zich zorgen over financiële verleidingen via apps, games en sociale media. Ook hebben bijna drie op de tien ouders niet het idee dat hun kind de waarde van geld goed kent. Bijna vier op de tien ouders meent dat hun kind zich laat beïnvloeden door sociale media bij aankopen.

Top 5 waar kinderen hun geld aan besteden:

“Kennis is het beste wapen tegen oplichting en de sterkste beveiliging voor een verantwoorde geldhuishouding”, vertelt Lieke Lamb, trendstrateeg van Future Expertise Center. “Het is gunstig als kinderen al op jonge leeftijd de waarde van geld kennen, maar ze moeten óók de patronen, de belangen en de gevaren goed uitgelegd krijgen. Met tot de verbeelding sprekende voorbeelden leert de nieuwe generatie het best wat de mogelijkheden en valkuilen zijn.”

Geldproblemen onder jongvolwassenen

Uit eerder onderzoek van het Nibud bleek dat 70 procent van jongvolwassen geldproblemen heeft. Financiële educatie zit niet standaard in het curriculum van de basisschool. Daarom startte de Volksbank tien jaar geleden met het aanbieden van het gratis Eurowijs lesmateriaal, al dan niet gecombineerd met gastlessen door medewerkers van de bank.

Inmiddels kregen meer dan anderhalf miljoen kinderen de mogelijkheid hun financiële weerbaarheid te vergroten. “Het werk is echter nooit klaar, omdat jaarlijks ruim 150.000 nieuwe schoolkinderen instromen, betaalmethoden veranderen en cybercrime andere vormen aanneemt”, vertelt Marinka van der Meer, Chief Customer Officer van de Volksbank. “Het is van groot belang dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met geld. Zie het als een basisvoorwaarde om later niet in geldproblemen te komen.”

Lessen in omgaan met geld

Bijna vier op de tien ouders weten niet precies hoeveel tijd de school van hun kind besteedt aan lessen in omgaan met geld. Daarnaast is ruim een derde van mening dat de school van hun kind hier meer aandacht voor moet reserveren. De meeste ouders vinden dat ze zelf voldoende kennis in huis hebben om hun kind te beschermen tegen verleiding door reclame, gevaren van achteraf betalen en WhatsApp-fraude. Ruim een derde weet onvoldoende of niets over geldezels, het fenomeen waarbij vooral jongeren worden benaderd door criminelen om bijvoorbeeld geld door te sluizen via de eigen bankrekening.

Verder geven twee op de tien ouders aan onvoldoende of niets te weten over in-game aankopen en beïnvloeding door influencers. Datzelfde geldt voor oplichting via sociale media door nepadvertenties en ‘Word snel rijk – filmpjes’ op bijvoorbeeld Instagram of TikTok. Meer dan de helft (56 procent) van de ouders die behoefte hebben aan hulp om hun kind te leren omgaan met geld, is positief over het verhogen van geldkennis door een bank.

Zorgen bij ouders

Van der Meer: “Het blijkt dat de meeste ouders in de gaten houden wat de online financiële activiteiten en verleidingen zijn van hun kinderen. Tegelijkertijd laten veel ouders hun kind vrij om met het zakgeld te doen wat zij willen. Ouders zoeken steeds de balans tussen loslaten en controleren. Als de Volksbank samen met scholen de financiële kennis bij kinderen kan vergroten, dan vermindert dat wellicht ook de zorgen bij ouders over online financiële gevaren.”

Henry (43): ‘Mijn zoon (14) heeft meerdere keren geld van mijn moeder gestolen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.