Kim van der Blom
Kim van der Blom Scheiden 4 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Mijn ex is sneller over de breuk heen, wat moet ik doen?

Een relatie die over is, is iets moeilijks om overheen te komen. Het is een verlies dat je moet verwerken en accepteren. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Er moet dan van alles geregeld worden. Samen heb je van alles meegemaakt, maar wat gebeurt er als je ex sneller over de relatie heen is?

Hoe moet je daar mee omgaan?

Jouw ex is sneller over de relatie heen

Het is al moeilijk genoeg wanneer een relatie uit gaat. Het zet je ook aan het denken: hadden we de relatie nog kunnen redden? Was dit de juiste beslissing? Wanneer jouw ex dan al best snel een nieuwe partner heeft, doet dit extra pijn. Wanneer je jouw ex met iemand anders ziet, kan dit voor onzekerheid zorgen.

Misschien voel je je ook een beetje bedrogen want heb jij je ex geholpen om zichzelf te verbeteren en mag zijn nieuwe vriendin daar nu van genieten. Dat kan je een minder fijn gevoel geven. Het kan ook zo maar zijn dat je jouw ex met die nieuwe relatie ziet en je je jaloers voelt. Of dat je angst voelt dat zijn of haar nieuwe partner beter is. Volkomen begrijpelijk! Op zulke momenten kun je het beste bedenken wat de reden van de breuk was.

Hoelang duurt het voordat je over iemand heen bent?

Misschien was jij niet degene die de relatie heeft beëindigd, hoe kom je dan over iemand heen? Je vriendinnen proberen je op allerlei manieren op te vrolijken, maar eigenlijk doet alles je aan jouw ex denken. Niks aan te doen, want je bent nog verliefd. Je had misschien niet verwacht dat je relatie tot een einde zou komen. Het liefst wil je weer terug bij elkaar komen, maar aan de andere kant ben je boos en verward over wat er is gebeurd.

Uit een onderzoek van Universiteit van Berkeley naar het brein tijdens verliefdheid en na een breuk, kwam voort dat het brein hetzelfde reageert als bij een verslaving. Wanneer de mensen een foto van hun ex te zien kregen, reageerde het brein hetzelfde als bij mensen die verslaafd zijn aan drugs.

Daarnaast kan de pijn die je voelt na een breuk ook verschillend zijn. Het ene persoon heeft er meer last van dan de ander. Hoelang het precies duurt voordat je over iemand heen bent, ligt aan verschillende factoren. De duur van de relatie speelt hier bijvoorbeeld een rol in, hoe langer de relatie was, hoe lastiger het is om erover heen te komen. Daarnaast is het belangrijk dat je familie en vrienden er voor je zijn om je te steunen in deze tijd. Door al deze verschillende factoren is er niet één antwoord over hoelang het duurt voordat je erover heen bent.

Denk eens na over het moment dat je voor het eerst verliefd werd op jouw oude partner, hoe verliefd je was in die eerste periode. Een buik vol vlinders, de spanning elke keer als je elkaar ziet. Werd dat minder na een bepaalde periode? Dat gaat ook met je liefdesverdriet gebeuren. De pijn is nu misschien ondraaglijk, maar ook die pijn wordt minder. Misschien duurt het even, maar je weet wat ze zeggen. Alles gebeurt met een reden.

De tekenen dat je in een toxische relatie zit (en stel jezelf deze vragen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.