Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 10 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Liselot (44): ‘Huilend liep ze haar school binnen en mijn hart brak toen ik haar daar achterliet’

De dochter van Liselot krijgt al op jonge leeftijd te maken met pesten in haar klas. Liselot trekt aan de bel en de leerkracht belooft erop te letten. Toch gaat het de verkeerde kant op en moet Liselot haar dochter huilend achterlaten in de klas. Na die gebeurtenis besluit ze dat dit niet langer zo kan doorgaan.

Liselot (44): “Mijn dochter is nu acht jaar en redt zich gelukkig goed op school. Dat is niet altijd zo geweest helaas. In de kleuterklas was er nog niets aan de hand. Ze kwam goed mee met de andere kindjes en had veel vriendjes en vriendinnetjes waar ze mee speelde. Natuurlijk spelen kinderen op die leeftijd vooral met iedereen en is er vaak nog geen hechte band, maar sommige kinderen kwamen best vaak over de vloer bij ons. En andersom.

In groep drie veranderde iets. Meerdere kleuterklassen werden samengevoegd tot twee groepen drie. Onze dochter ging met een paar kindjes waar ze wel eens mee speelde naar de ene groep. Dat vond ze fijn, dan had ze al wat aanspraak en kende ze in ieder geval een paar kinderen. Na een paar weken had iedereen z’n draai gevonden, behalve mijn dochter. Die paste nergens bij, zo leek het. Na een paar gesprekken met de juf hierover bleek inderdaad dat ze nog geen aansluiting vond bij de anderen kinderen. We zouden het even aankijken tot aan de volgende vakantie.

Het pesten werd alleen maar erger

Na die vakantie werd het alleen maar erger. Niet alleen had ze geen aansluiting in haar nieuwe klas, ook begon het pesten. Sommige jongens noemden haar raar wat ervoor zorgde dat meisjes niet meer met haar wilden spelen. Dat dit in groep drie al gebeurt vind ik echt heel erg. Ik heb dit ook meteen met de juf besproken en ze vertelde dat ze er al mee bezig was. Ze had de tafeltjes in de hele klas gewisseld zodat de kinderen weer even een frisse start kregen . En ze heeft wekelijks een gesprek met de klas over pesten. Helaas hielp dit voor mijn dochter niet.

Het is een creatief kind met een eigen kijk op bepaalde dingen. Ze kan daardoor best eigenwijs zijn, maar ze is ook wijs. Ze weet veel en leert graag en ze is gek op dieren. Onze dochter ziet er niet echt anders uit dan anderen en doet niet anders. Toch is zij degene die er op de een of andere manier buiten valt. In groep vier werd ze echt gepest. Niet alleen door jongens, maar nu ook door meisjes die eerst haar ‘vriendinnen’ waren. Op een gegeven moment ging ze namelijk best veel om met twee meisjes uit haar klas die ze daarvoor nog niet kende. Maar helaas lieten ook zij haar vervolgens ook vallen.

Ik moest mezelf bij elkaar rapen na die gebeurtenis

Op een dag bracht ik haar naar school. Ze had zo’n tegenzin. Huilend liep ze haar school binnen en mijn hart brak toen ik haar daar achterliet. Ik huilde op de terugweg naar huis en moest mezelf echt even bij elkaar rapen toen ik thuis kwam. Dit kon toch niet langer zo, dacht ik toen bij mezelf.

Daarna heb ik stappen gezet en ben ik gaan praten met de leerkracht en de directeur van de school. Ze stelden voor om haar over te plaatsen naar de andere groep vier. Thuis hebben mijn man en ik samen met onze dochter alle voors en tegens naast elkaar gezet. Want halverwege het jaar in een nieuwe klas terechtkomen, is ook niet makkelijk.

Uiteindelijk kozen we toch voor de overplaatsing en dat is gelukkig de juiste keuze geweest. De klas ontving haar met open armen en de kinderen zijn zo lief voor haar. Ze heeft ondertussen een paar vriendjes en vriendinnetjes gevonden en ze wordt weer uitgenodigd voor kinderfeestjes. Ook zien we haar opbloeien en gaat ze weer met plezier naar school. Natuurlijk komt ze de andere kinderen uit haar oude klas ook nog wel eens tegen in en rondom de school. Maar die laten haar nu met rust gelukkig.”

Veerle (36): ‘Mijn kinderen maken elke dag ruzie. Ik kan niet meer…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.