Sophie Nortier
Sophie Nortier Ouders 24 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Plastic vervuiling: hoe laten we onze kinderen omgaan met plastic?

Hot topic: plastic vervuiling. En terecht ook, want nog steeds belandt er een heel groot deel plastic afval in de natuur. Hoog tijd om de volgende generatie het goede voorbeeld te geven.

Plastic gebruik

Het overgrote deel van onze generatie is opgegroeid met beperkte kennis over plastic. We weten allemaal dat het lang sterk blijft en gebruiken het daarom in overvloed. Tegenwoordig breidt deze kennis uit. We zien en horen steeds meer over de vreselijke gevolgen van ons plastic gebruik en willen er iets aan doen. Maar hoe brengen we dit ook goed over op onze kinderen?

Het goede voorbeeld

Je kunt kinderen veel vertellen, maar uiteindelijk leren ze het meest van het voorbeeld dat je als ouder geeft. Hierbij daarom zes tips waarmee je het goede voorbeeld kunt geven rond plastic.

1. Doe samen bewust boodschappen

Neem je kinderen mee boodschappen doen en leg ze ook uit waarom je bepaalde producten wel of niet pakt. Zo kun je de kant-en-klaarmaaltijden het best laten liggen. Denk hierbij ook aan de apart verpakte croissantjes of pakjes drinken. Daarnaast zijn veel groenten en fruit in de supermarkten in plastic verpakt. Zonde natuurlijk en onnodig. Als alternatief kun je onderweg nog even langs de markt of de Turkse supermarkt gaan.

Vergeet ook niet te kijken naar de toiletartikelen. Wattenstaafjes, tandenborstels, sponzen. Ze worden allemaal van plastic gemaakt en we gooien ze dagelijks veelvuldig weg. Hier zijn ook veel alternatieven voor te vinden.

2. Scheidt je plastic afval

Maak er een spelletje van met je kinderen: welke verpakking mag in welke bak? Maar let wel goed op dat wat je tussen het plastic gooit. Partijen plastic afval die te veel andere grondstoffen bevatten kunnen namelijk niet gerecycled worden en worden uiteindelijk toch verbrand.

3. Neem een hervulbare waterfles of koffiebeker mee

De welbekende pet-flesjes, koffiebekers (inclusief dekseltjes) en rietjes zijn een paar van de grootste plastic vervuilers. Neem ook gewoon je eigen Tupperware bakjes mee als je eten afhaalt.

4. Neem een canvas boodschappentas mee

Stop hem altijd in je rugzak, zodat je nooit voor de verassing komt te staan wanneer je toch nog even boodschappen moet doen.

5. Koop niet (te veel) plastic speelgoed

Natuurlijk hoef je niet al het plastic speelgoed in de ban te doen. Maar er gaat zoveel spul rond dat na 2x spelen kapot gaat en in de prullenbak belandt. Dus wees bewust met wat je koopt, of koop het tweedehands of bij de kringloopwinkel. Ook hiermee kun je een goed voorbeeld stellen voor je kids.

6. Ga samen plastic opruimen

Laat je kids zien hoe het er echt voorstaat met de plastic vervuiling in onze natuur. Op 21 september 2019 is het weer World Cleanup Day en worden er overal in het land (en de rest van de wereld) opruimacties georganiseerd. Je kunt je samen met je kinderen aanmelden bij een van de acties bij jou in de buurt.

Lees ook: Een lesje ‘milieu’ voor je kinderen: doe mee met de #TrashtagChallenge

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.