Redactie
Redactie Scheiden 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Plek in schoonfamilie

antwoord

Het is vaak lastig na een scheiding een goede balans te vinden in het contact met exen en schoonfamilie. Zeker als er kinderen in het spel zijn, de vorige relatie lange tijd geduurd heeft én het contact met de ex en schoonfamilie altijd goed is geweest. Dan kan het voor een nieuwe partner heel lastig zijn dat er nog veel contact is met een ex. Iedereen gaat daar anders mee om en het hangt vaak ook af van hoe de situatie na de scheiding is tussen de vader en moeder van de kinderen. Ideaal is het natuurlijk als een ieder, ook jij als nieuwe partner, zich helemaal goed voelt in de nieuwe situatie, maar dat is lang niet altijd makkelijk. 

Je vraagt mij hoe ik erover denk. Ik vind dat zowel de ex als de nieuwe partner (en idealiter de schoonfamilie ook) rekening met elkaar zou moeten houden. Het is voor iedereen geven en nemen. Natuurlijk is het logisch en hoort het erbij dat er contact is tussen de ex en de schoonfamilie. Dat is belangrijk voor de kinderen en er is een relatie tussen hen opgebouwd die niet zomaar verdwijnt of – naar mijn mening – hoeft te verdwijnen ook al is de relatie over. Deels betekent het voor jou dus accepteren. 
Aan de andere kant is het ook heel normaal dat een ex en jouw nieuwe schoonfamilie rekening houden met jóuw gevoelens en jou de kans geeft een plek te vinden in de nieuwe familie. Jijzelf doet dat heel goed aan jouw kant van de familie, begrijp ik. 
Nu kunnen wij van alles vinden, maar de situatie is zoals ie-is en als jij degene bent (met je partner) die het graag anders wil zien of die er moeite mee heeft, dan is het aan jou om er iets mee te doen. 

Een paar ideeën:

  • Bedenk eerst voor jezelf waarom je nu echt moeite hebt met de situatie zoals hij nu is. Ben je er onzeker over of ze jou wel net zo leuk (gaan) vinden? Ben je jaloers op de band die zij met de familie heeft en jij (nog) niet? Is het angst, omdat ze zo te dicht bij je ex blijft staan? Is het iets anders? Wees eerlijk naar jezelf. Al deze gevoelens zijn heel logisch. Pas als je echt weet wat erachter zit kun je of jezelf ‘aanpakken’ of in gesprek gaan. 
  • Je kunt ervoor kiezen een stap terug te doen, maar dan verandert de situatie denk ik niet. Het werkt waarschijnlijk het beste als je jezelf, je schoonfamilie en je ex de kans geeft om te wennen aan de nieuwe situatie door je plek gewoon in te nemen. Ga wanneer je wil, ook al kom je haar tegen. Laat zien hoe leuk je bent en hoe fijn jullie het samen hebben door positief en vrolijk te zijn naar iedereen toe. Nodig de schoonfamilie uit en stel je open en positief op naar de ex. Pittig misschien, maar wel het sterkst. 
  • Lukt dat je niet? Of wil je een aantal dingen graag anders zien? Ga dan zelf het gesprek met haar en/of met je schoonfamilie aan. Niet in de verdediging, niet in de aanval, maar gewoon eerlijk zijn over je gevoelens en waarom jij het zelf lastig vindt zoals het nu is. Door bij jezelf te blijven, niet naar de ander te wijzen maar eerlijk te zijn over je eigen gevoel zul je waarschijnlijk ontdekken dat bijvoorbeeld de schoonfamilie je veel minder onzeker kan maken door te laten weten dat ze jou ook net zo leuk vinden. 

Ik ga ervan uit dat iedereen van goede wil is, dat weet ik natuurlijk niet zeker. Ik hoop het. Maar dat ontdek je alleen als je zelf actie onderneemt en voor jezelf opkomt op een open en constructieve manier. Doe je dat niet, dan maakt het wellicht meer kapot dan je wil. Goed over nadenken dus en vooral: vertrouw op jezelf en jullie geluk! Dan komt de rest vast ook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.