Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Rollen omgedraaid: jongeren geven advies aan ouders in de podcast ‘Sekspraat’

Met je puber praten over seks, in theorie weet je heel goed hoe dat moet. Maar in de praktijk kan het behoorlijk lastig zijn. De eerste keer, seksuele intimidatie op straat of seks op vakantie. Allemaal onderwerpen die je als ouder eigenlijk wil bespreken met je kind. Maar hoe? In de podcast ‘Sekspraat’ van Dance4Life zijn de rollen omgedraaid en geven jongeren antwoord op prangende vragen van ouders.

Met je kind praten over seks: 3 verbeterpunten voor (bijna) alle ouders

Podcast Sekspraat

Voor veel ouders blijkt seksuele voorlichting een uitdaging, ze weten vaak niet goed hoe ze het onderwerp moeten bespreken met hun eigen kinderen. En dat blijkt: Meer dan 80% van Nederlandse jongeren bespreekt onderwerpen als grenzen stellen op seksueel gebied of het voorkomen van een soa niet met hun ouders. Maar liefst 93% van de jongeren praat niet met hun ouders over de leuke en fijne kant van seks.

Dat seksuele voorlichting een taboe is blijkt ook uit de berichten die Dance4Life ontvangt van jongeren via social media. Praten over seks en het aangeven van wensen en grenzen doen jongeren veel vaker met leeftijdsgenoten dan met ouders of verzorgers.

Praten over seks met je kind per leeftijd: zo pak je het aan

Jongeren centraal

Seksualiteit is een topic waar volwassenen met elkaar al niet altijd over praten. Laat staan met hun kinderen, terwijl het juist kan helpen ervoor te zorgen dat je kind zich veilig voelt als het om intieme onderwerpen gaat. Dance4Life lanceert daarom een podcast-serie voor volwassenen over seksuele voorlichting. En dat doen ze op de Dance4Life-manier: jongeren centraal zetten. In de podcast geven jongeren hun ongezouten mening én advies. Radio DJ Barry Paf en influencer Marije Zuurveld – beiden ambassadeur van het goede doel – presenteren de podcast en in elke aflevering komen zowel een ouder als diverse jongeren aan het woord.

Tot en met 1 december wordt er elke week een nieuwe aflevering uitgebracht. Je kunt ze allemaal hier (terug) luisteren

Seks bespreken met je kinderen. Zo vind je de juiste toon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.