Julia van Buuren
Julia van Buuren Hoogsensitief 22 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoogsensitieve kinderen zijn bijzonder door deze 8 unieke eigenschappen

Voor hoogsensitieve kinderen kan het soms lastig zijn om om te gaan met alle prikkels om hen heen. Harde geluiden, onverwachte gebeurtenissen; voor een hoogsensitief kind komt alles harder binnen. Toch bezitten hoogsensitieve kinderen ook een hoop positieve eigenschappen, die vaak over het hoofd worden gezien.

Hoogsensitieve kinderen hebben meer moeite met het verwerken van prikkels en raken daardoor ook sneller overprikkeld. Daarnaast zijn ze gevoeliger en denken ze langer na over dingen.

Positieve eigenschappen van hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen kunnen doordat het verwerken van prikkels langer duurt afwezig, angstig of stil overkomen. Maar vergis je niet, deze kinderen bezitten veel kwaliteiten. Deze positieve eigenschappen maken hoogsensitieve kinderen speciaal.

1. Empatisch en zorgzaam

Hoogsensitieve kinderen hebben veel begrip voor de mensen om hen heen. Door hun gevoeligheid kunnen ze emoties van anderen goed aanvoelen. Dit inlevingsvermogen zorgt ervoor dat ze vaak weten waar en ander wel of niet behoefte aan heeft. Ze uiten hun medeleven vaak door te willen helpen en ondersteunen.

2. Creatief

Daarnaast hebben kinderen die hoogsensitief zijn een grote verbeelding en zijn ze erg creatief. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed in creatieve ideeën bedenken en mooie creaties maken.

3. Oog voor detail

Ze zien alles om hen heen, hoe klein het detail ook is. Dit zorgt er ook voor dat ze getailleerd te werk gaan in hun verdere leven.

4. Authentiek

Ze zijn vaak helemaal zichzelf en authentiek in hun interacties en expressie. Dit komt doordat hoogsensitieve kinderen zich bewust zijn van hun eigen gevoelens en behoeften, en deze uiten zij op een eerlijke manier.

5. Sterke intuïtie

Hooggevoelige kinderen hebben vaak een sterke intuïtie. Ze vertrouwen op hun innerlijke zelf als het aankomt op het nemen van beslissingen en volgen altijd hun hart. Hierdoor laten ze zich ook minder snel beïnvloeden door anderen.

6. Begrijpen complexe situaties

Hoogsensitieve kinderen begrijpen complexe situaties vaak omdat ze iets vanuit meerdere perspectieven kunnen bekijken. Ze zijn bedachtzaam en maken zelf ook hele bewuste keuzes.

7. Verbonden met de natuur

Veel hoogsensitieve kinderen staan dicht tot de aarde en voelen een verbintenis met de natuur. Ze voelen zich vaak aangetrokken tot rustgevende omgevingen zoals bossen, bergen of de zee.

Hoogsensitiviteit bij kinderen is volgens schrijfster Amy Ojers een superkracht: ‘Zijn niet van suiker’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.