Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Praat je kind niet over gevoelens? Stop dan met praten tegen je kind 

Wil je met je kind praten over gevoelens. Stop dan juist met praten. Ja, je leest het goed: stop met praten tegen je kind als hij of zijn niet over zijn of haar gevoelens praat met je. Als jij praat, kan je namelijk niet luisteren en als je niet luistert, zal je kind nooit gaan praten tegen je. Snap je het nog? 

 We leggen je het hieronder uit. 

Praten over gevoelens

 Als je vraagt aan je kind hoe het gaat op school en je krijgt een kort antwoord, dan kan je gaan doorvragen. Maar dat betekent niet dat je kind zin heeft om op dat (jouw) moment open te zijn over zijn gevoelens. Natuurlijk wil je dolgraag weten hoe het met hem gaat en hoe hij zich voelt op school, maar laat dat eens aan hem over. Zeg dat je blij bent dat hij weer thuis is en laat het daarbij. Vraag niet door, maar wacht het moment af dat hij je een ingang geeft om door te vragen. 

 Je kind komt vanzelf wel naar je toe, op een moment dat hij graag wil vertellen over zijn leven. Het kan een klein moment zijn waarop hij een gesprek over iets heel anders begint, iets wat jij misschien als niets belangrijks ziet. Toch is het slim om even je volle aandacht op je kind te richten, want waarschijnlijk wil hij je veel meer vertellen dan dat ene ogenschijnlijk onbelangrijke ding. Probeer dan ook te stoppen met waar je mee bezig bent en richt je aandacht op je kind. Je zal zien dat daar de mooiste gesprekken uit voorkomen. 

25 alternatieve vragen voor ‘hoe was het op school?’

 Wacht met adviezen

Vaak beginnen deze gesprekken over gevoelens van je kind ergens anders dan bij elkaar aan tafel bijvoorbeeld. In de auto of ’s avonds in bed als het donkerder is in de kamer, of als je kind lekker op de bank tegen je aan ligt. Dat komt omdat het voor kinderen (overigens voor volwassenen ook) makkelijker is om over gevoelens te praten als je iemand niet hoeft aan te kijken. Luister aandachtig naar je kind en herhaal wat hij zegt, zonder dat je zelf gaat praten of oplossingen gaat bedenken. Hij wil vooral zijn ei even kwijt en niet per se dat jij met allemaal adviezen komt aanzetten. 

 Luister met je volle aandacht naar je kind dat bij je komt om te praten. Dan zal hij dit vaker gaan doen, omdat hij dan weet en merkt dat jij er helemaal voor hem bent als hij dat nodig heeft. 

Praten over porno met je kind. Maar hoe dan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychogoed

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.