Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 2 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

5x belangrijke dingen die iedere puber zou moeten horen

Ze zeggen weleens dat een ouder zo gelukkig is z’n meest ongelukkige kind. En dat klopt helemaal. Als jij je kind namelijk ziet huilen zal je hart in duizend stukjes breken, nietwaar? Je wilt het beste voor je kind, en ook al staan pubers nou niet bekend als de beste luisteraars; toch kunnen deze dingen enorm helpen.

Dus, JM Ouders presenteert: vijf belangrijke levenslessen die iedere puber (ten minste eenmaal!) zou moeten horen.

Levenslessen voor pubers

Ieder kind is natuurlijk uniek, en wat voor het ene kind misschien een belangrijke levensles kan zijn, is voor het andere kind enkel een handige reminder. Toch kan het nooit kwaad om je puber de volgende dingen mee te geven:

1. “Als je jezelf altijd vergelijkt met anderen, kom je er nooit achter wie je écht bent”

We vallen gelijk met de deur in huis. Een wijze levensles die we waarschijnlijk ook wel vaker tegen onszelf mogen zeggen. Vooral voor pubers kan een sociale druk, of de behoefte om ergens bij te horen groot zijn. Dat is natuurlijk volkomen normaal. Maar het kan zonde zijn als je kind daardoor z’n eigen unieke talenten links laat liggen.

2. “Ben kieskeurig met wie je omgaat”

Jij denkt misschien als ouder dat jij de grootste invloed hebt op wat er in het koppie van je puber omgaat, maar daar kun je je nog weleens in vergissen. Niemand heeft namelijk zoveel impact op een puber dan z’n beste vriend of vriendinnetje. Volgens meerder onderzoeken is duidelijk dat vrienden op deze manieren invloed hebben op:

  • De manier waarop je over jezelf denkt
  • Je persoonlijke smaak (zoals muzieksmaak of kledingstijl)
  • Je vertrouwen in anderen mensen (als jij je vrienden vaak ziet roddelen zal dat je vertrouwen eerder schaden dan wanneer je vrienden nooit kwaad spreken over anderen)
  • Je mentale gezondheid (aangezien een groot sociaal netwerk wordt geassocieerd met een gezonder en langer leven)

3. “Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen”

In een leven waarin school, hobby’s, zelfontwikkeling, gierende hormonen, verkering en vrienden samenkomen lijkt er haast geen tijd voor jezelf. Toch is het belangrijk dat ook pubers vanaf jonge leeftijd leren om tijd voor zichzelf te nemen. Volgens dit onderzoek zijn pubers die meer tijd alleen doorbrengen beter in staat om de juiste keuzes te maken.

4. “Je zult nog een heleboel fouten maken in je leven”

En dat is oké. Falen mag. Fouten maken is niet erg. En teleurstellingen horen er nu eenmaal bij. Hoe eerder je puber leert dat het niet erg is om fouten te maken, hoe beter hij met teleurstellingen zal kunnen omgaan. Je kind zal leren om fouten te incasseren, sorry te zeggen als dat nodig is, en niet meteen de handdoek in de ring te gooien.

5. “Denk na over hoe jij je succes meet”

Succes. Een nogal breed begrip. Een begrip waar iedereen een uniek idee bij heeft. En dat idee kan en zal in de loop van de jaren nogal wat veranderen. Nu hoef je niet van je puber te verwachten dat hij antwoorden heeft op alle grote vragen des levens, maar het kan geen kwaad om je puber te laten beseffen dat die nieuwe sneakers of aantal volgers op Instagram geen leidraad is voor geluk.

Meer weten over wat er in het hoofd van je puber omgaat? Lees dan verder in dit artikel.

Tegenslag, ziekte, nare dingen? Praat erover met je kind!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Your Teen Mag

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.