Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Puber 20 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De puberstrijd met Evelyn: ‘Mijn dochter (15) geeft te veel geld uit aan kleding’

In de wekelijkse rubriek ‘De puberstrijd met’  bespreken we een strijd tussen ouder en puber. Deze week vertelt Evelyn over haar voortdurende strijd met haar dochter over geld. ‘’Ze blijft maar kleding kopen en vragen om meer kleedgeld’’, vertelt ze aan J/M Ouders.

“Eigenlijk begon de strijd tussen mij en mijn dochter toen ze net op de middelbare school zat. Toch merkte ik al veel eerder dat ze bezig was met kleding. Wanneer we samen in de stad waren, wilde ze eigenlijk altijd iets nieuws. Ondanks dat ze net een week ervoor kleding had gekregen, wilde ze toch weer nieuwe items. Ze benoemde vaak dat de meiden uit haar klas ook zoiets hadden. Dus zij moest het ook.

Verwend

Als alleenstaande moeder heb ik er altijd moeite mee gehad om haar niet haar zin te geven. Misschien was het mijn eigen onzekerheid. Ik voelde me schuldig na de scheiding en wilde haar zoveel mogelijk geven. Eigenlijk heb ik haar verwend. Wanneer ze vroeg om iets lekkers, gaf ik dat. Toen ze op paardrijden wilde, boekte ik meteen een proefles. Ik zie zeker mijn eigen aandeel hierin.

Toen mijn dochter naar de middelbare school ging, werd de strijd over geld en kleding snel erger. Waar ze zich op de basisschool nog vergeleek met een kleine groep meiden, was dat op de middelbare school wel anders. Tel daarbij op dat ze ontzettend onzeker is en graag nieuwe vriendinnen wilde maken. Coole (en vooral dure) kleding kopen was in haar ogen hiervoor nodig.

Het eerste jaar was het nog wel te doen. Ik betaalde eigenlijk alles voor haar, want ik gaf haar nooit zakgeld. Omdat ze mijn enige kind is, vond ik het ook wel gemakkelijk. Zodra ze iets wilde hebben, kon ik kijken of ik dat voor haar wilde kopen. In de meeste gevallen ging dat redelijk. Zelf vind ik winkelen ook een leuke hobby dus regelmatig gingen we samen de stad in. Soms kregen we ruzie, maar de helft van de tijd accepteerde ze ook nog een ‘’nee’’.

Later dat jaar werd de strijd erger. Ze bleef maar zeuren om kleding en we liepen altijd met ruzie een winkel uit. Ik was er behoorlijk klaar mee. Niet alleen de wekelijkse strijd zat me dwars, maar ook financieel begon ik me zorgen te maken. Wat ze allemaal van me vroeg kon ik simpelweg niet betalen.

Kleedgeld

Ik vroeg mijn vriendinnen, die zelf ook een puberdochter hebben, om advies. Ze vertelden dat hun kinderen gewoon kleedgeld kregen en de strijd daarmee opgelost was. Ik besloot het gesprek met mijn dochter aan te gaan en kleedgeld te introduceren. Grappig genoeg was ze in het begin direct enthousiast. Doordat ik eigenlijk altijd alles voor haar betaalde, had ze waarschijnlijk geen idee hoeveel geld ze nodig had. Al gauw begon er een nieuwe strijd. Niet langer ging het over kleding, maar nu over geld. Ze had namelijk ontdekt dat ze met haar kleedgeld lang niet alles kon kopen wat ze wilde.

Bijbaantje

Nu ze 15 is, krijgt ze maandelijks een vast bedrag op haar rekening. We hebben afgesproken dat dit ieder jaar iets meer zal worden. Daarnaast heeft mijn dochter sinds kort een bijbaantje. Doordat ze nu haar eigen geld verdient, lijkt ze meer te beseffen dat je voor geld moet werken en niet alles zomaar te koop is. Hiermee is de strijd zeker minder geworden, maar nog maandelijks hebben we er ruzie over. Ik verwacht niet dat het echt anders gaat worden. Ik heb me er eigenlijk bij neergelegd dat deze puberstrijd nog een tijdje door zal gaan, maar ik hoop zeker dat het de komende jaren langzaam zal uitdoven.’’

Dit kun je doen als je puber je stress oplevert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.