Gina Koninkx
Gina Koninkx Pubergedrag 24 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je puber niet met jou wil communiceren, maar jij wel met hem (of haar)?

Het liefst liggen ze het hele weekend in bed, skippen ze hun sporttraining, maken ze geen huiswerk en laat iedereen ze lekker met rust: pubers. Kinderen in de puberteit in huis hebben, kan op z’n zachtst gezegd nogal een uitdaging zijn. Al helemaal als ze liever niet (met jou) communiceren.

Puberteit: communiceren een probleem?

De puberteit is een ingewikkelde fase waar iedereen vroeg of laat doorheen moet. Dat wetende maakt het er nog niet makkelijker op natuurlijk.

Als ouder wil je graag met je puber blijven communiceren maar daar denken zij vaak anders over. Wij geven je een aantal praktische tips om het gesprek met ze aan te blijven gaan.

1. Initiatief nemen

Blijf als ouder het initiatief nemen om het gesprek aan te knopen met je zoon of dochter. Hoe vaak je ook wordt afgewezen of een ‘nee’ te horen krijgt, het is goed om als ouder duidelijk te laten merken dat je interesse in ze hebt. Zeker als het vanuit hen niet komt.

2. Aangeven dat jij er last van hebt

Je mag best aangeven bij je puber dat jij er last van hebt dat jullie niet voldoende of goed communiceren. Je hoeft natuurlijk geen schuld bij je kind te leggen maar je kunt wel aangeven dat je het vervelend vindt en het gevoel hebt dat jullie minder in contact staan de laatste tijd en dat jij daar behoefte aan hebt.

3. Grenzen stellen

Sommige pubers blijven natuurlijk weigeren en vertikken het om met jou te praten. Het is goed om te weten dat je als ouder (en zeker nu ze nog geen 18 zijn) best grenzen mag stellen. Leg uit dat er consequenties aan zitten als jouw kinderen weigeren het gesprek met je aan te gaan. Je bent en blijft de ouder.

4. Praat in een comfortabele omgeving

Je kunt het pubers iets makkelijker maken door te praten in een comfortabele omgeving. Juist wel of juist niet op hun kamer als ze dat te privé vinden. Stel voor dat zij mogen bepalen waar jullie samen praten, dat opent deuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.