Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 10 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de geslachtsontwikkeling die meisjes doormaken als de puberteit begint

Als de puberteit haar intrede doet begint het lichaam al behoorlijk te veranderen. Zowel jongens als meisjes worden geslachtsrijp en dat brengt de nodige geslachtsontwikkelingen met zich mee, vaak nog voor hun twaalfde.

Geslachtsontwikkelingen voor de puberteit

Vaak beginnen de eerste veranderingen al op te treden voordat je kind de puberteit intreedt. Zowel bij jongens als bij meisjes verandert er ook veel aan hun geslacht. Beiden worden geslachtsrijp en dat betekent dat meisjes hierna zwanger kunnen worden (als ze deze ontwikkeling doorzijn, zoals ook het menstrueren) en voor jongens geldt dat zij kinderen kunnen verwekken.

Je begrijpt dus wel dat het belangrijk is hier veel over te praten met je (pre)puber. Zo is het van essentieel belang dat je met je kinderen praat over anticonceptie.

De ontwikkeling die meisjes doormaken

Bij meisjes zijn er een aantal duidelijke ontwikkelingen te zien voordat zij de puberteit intreden en geslachtsrijp worden. Het ene meisjes is vroeger dan de ander maar over het algemeen vinden deze ontwikkelingen zich nog plaats voordat ze twaalf jaar worden.

De menstruatie begint in deze fase op gang te komen en daar hoort ook bij dat de vagina afscheiding (wit slijm) gaat produceren. Praat erover met je dochter (hoe moeilijk zij of jij dat ook vindt) en leg uit dat dit volkomen normaal is.

Ook beginnen in deze fase de borsten te groeien bij meisjes. Bij de een wat eerder dan bij de ander, te herkennen aan de tepels die vaak groter beginnen te worden en een donkerdere kleur krijgen. Veel meisjes kunnen hier onzeker van worden. Zoek samen met je dochter fijne beha’s uit waar ze zich zelfverzekerd en comfortabel in voelt. Ook zullen de heupen van meisjes in deze fase breder worden.

Meer veranderingen

Daarnaast verschijnt er schaamhaar en okselhaar bij meisjes tijdens de puberteit. Naast dat ze okselhaar krijgen zal het okselzweet ook meer gaan ruiken. Het is fijn om als moeder de juiste producten uit te zoeken voor je dochter (een fijne anti-transpirant deo bijvoorbeeld) zodat ze zich fijn kan verzorgen.

Al met al zijn deze geslachtsontwikkelingen volkomen normaal. Praat er open over met je kids, ook al vinden ze dat beschamend. Het is vooral aan jou de taak ze hierover goed te onderwijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.