Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 30 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Raafke (30): ‘Mijn schoonmoeder kust mijn kind op de mond’

Kinderen op de mond kussen: het blijft een dingetje. Sommige moeders hebben er geen problemen mee, terwijl andere moeders het strikt verbieden.

Raafke (30) was er heel duidelijk in: niemand mag haar kinderen op de mond kussen. Toch lijkt haar schoonmoeder zich niets aan te trekken van deze regel.

“Mijn schoonmoeder is altijd tegendraads geweest. Tijdens de eerste weken na de bevalling zijn mijn man en ik bijvoorbeeld heel duidelijk geweest over kraambezoek. We wilden namelijk niemand ontvangen. Maar wat deed mijn schoonmoeder? Ze stond drie dagen na de bevalling al voor de deur. Weliswaar met lekker hapjes en cadeautjes, maar dat veranderde de situatie niet. Ik was namelijk heel duidelijk geweest dat ik niemand wilde ontvangen.

Mijn schoonmoeder negeert onze wensen

Dat ze de regel over mijn kraambezoek negeerde, was nog niet eens het ergste. Ze had totaal geen respect voor mijn normen en waarden. Zo wilde ik namelijk niet dat zij de baby meteen zou vasthouden, maar ook daar had zij maling aan. Meteen toen ze mijn baby zag, pakte ze hem uit zijn bedje en knuffelde hem.

Ik weet dat ik soms compromissen moet sluiten. Daarom besloot ik niet overal iets van te zeggen. Dat mijn schoonvader en broer bijvoorbeeld vapen in de buurt van mijn kind, heb ik losgelaten. Ook zeg ik niets als een vriendin met aceton haar nagellak verwijdert naast de baby. Ook al vind ik die dingen enorm vervelend; ik heb mezelf toegesproken om iets relaxter te zijn.

Kussen op de mond is not done

Over sommige dingen kan ik echter niet relaxed zijn. Ik wil namelijk niet dat iemand mijn baby op de mond kust. Alleen mijn man en ik mogen hem overal kusjes geven. Ik vind het niet erg als mijn moeder of schoonmoeder hem een kusje op zijn voorhoofd geeft, maar daar blijft het bij. Ik dacht altijd dat het een ongeschreven was dat je kinderen geen kusjes op de mond gaf, maar schijnbaar heb ik me daarin vergist.

Ik heb mijn man meteen gezegd dat hij zijn moeder moest aanspreken. Hoewel mijn man niet inzag dat de kusjes kwaad konden, heeft hij haar op mijn verzoek aangesproken. Toch leek dat gesprek geen nut te hebben, want ze blijft hem kusjes geven. Telkens als ik haar aanspreek, zegt ze dat ze het begrijpt maar haar acties laten zien dat ze totaal geen respect heeft voor onze wensen.

Ik weet dat ze haar andere kleinkinderen ook op de mond kust. Mijn schoonbroers en schoonzus lijken daar geen problemen mee te hebben. Maar voor mij is het heel duidelijk. Ik wil best compromissen sluiten, maar niet over het kussen op de mond. Dat is naar mijn mening niet meer dan logisch.”

Dilemma: ‘Mijn schoonmoeder houdt zich niet aan mijn opvoedregels. Kan ik dat van haar eisen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.