Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 15 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: populaire kinderen hebben meer kans om later ongelukkig te worden

Heeft jouw kind duizenden volgers op social media? Worden je kinderen aan de lopende band gebeld door vrienden? Staat er ieder weekend een ander verjaardagsfeestje op de planning? Dan is er een grote kans dat jouw kind erg populair is. Uit onderzoek blijkt dat populaire kinderen een aantal dingen gemeen hebben. Daarbij maken populaire kinderen meer kans om later ongelukkig te worden.

Populariteit bij kinderen: hoe zit het precies?

Populariteit bij kinderen

Uit onderzoek blijkt dat populariteit bij kinderen een belangrijke drijfveer is. Maar hóe belangrijk kinderen het vinden om geliefd te zijn, verschilt per leeftijd.

  • Groep 1 – 4: minder dan 10 procent vindt populariteit belangrijker dan vriendschap.
  • Groep 5 – 8: meer dan een kwart verkiest populariteit boven hechte vriendschappen.
  • Brugklas en onderbouw: ‘erbij horen’ speelt een grote rol en kinderen vinden het dan ook belangrijk om bij een populaire groep te horen.
  • Leeftijd 14-17: van alle kinderen, heeft deze leeftijdsgroep de meeste behoefte om bij een populaire groep te horen.

Sociale hiërarchie

We nemen je even mee naar jouw eigen middelbare schooltijd. Kun je je de kantine nog herinneren? De populaire kinderen zaten áltijd bij elkaar. Waarschijnlijk aan een grote tafel ergens achterin. Uit onderzoek blijkt dat zo’n populair kliekje op bijna iedere school voorkomt. Maar hoe ziet die verdeling er eigenlijk uit?

  • Eén derde van scholieren hoort bij het populaire groepje. Meestal zijn kinderen uit dit kliekje zich er van bewust dat ze populair zijn.
  • Tien procent hoort volgens het onderzoek bij de ‘wannabe groep’. Dit zijn kinderen die aan de rand staan van het populaire groepje, maar er (nog) niet volledig bij horen.
  • Vijftig procent behoort tot de middenmoot. Hierin bevinden zich kleine groepjes vrienden waarbij de nadruk ligt op het opbouwen van een fijne vriendschap waarbij loyaliteit belangrijk is.
  • Ongeveer tien procent bungelt onderaan. Het zijn de einzelgängers en horen niet bij een bepaalde groepDaar kunnen ze natuurlijk bewust voor kiezen, of zijn ongewild in deze positie terecht gekomen.

Wie zijn de populaire kinderen?

Tijdens het onderzoek werd aan medescholieren gevraagd om de populaire kinderen te beschrijven. Volgens hen zijn deze popi jopi’s aantrekkelijk, mooi gekleed, rijk, ‘niet saai’, blinken uit in een bepaalde sport, en hebben andere populaire vrienden.

Binnen de populaire groep wordt onderscheid gemaakt tussen twee subgroepjes. De eerste groep zijn de sociale kinderen. Ze doen het goed op school, worden door veel medescholieren aardig gevonden en komen niet vaak in de problemen. De twee groep daarentegen zorgen voor iets meer opschudding. Het zijn de ‘coole’ kinderen maar die niet door iedereen aardig gevonden worden. Denk aan de boefjes uit Grease, of de plastics uit Mean Girls…. Je snapt het idee.

Waarom populaire kinderen later niet gelukkig worden

Toch is populariteit op school geen leidraad voor succes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die op hun middelbare school erg populair waren, veel meer kans hebben om ongelukkig te zijn op latere leeftijd.

Uit de resultaten blijkt dat deze groep volwassenen vaker in ongelukkige relaties of huwelijken eindigen, verslavingen ontwikkelen en een minder stabiele mentale gezondheid hebben.

Onderzoekers suggereren dat het leven bij populaire kinderen heel gemakkelijk was op de middelbare school. In hun latere leeftijd kunnen ze tegen dingen aanlopen waar ze zich mentaal niet op hebben kunnen voorbereiden.

De bijenkoningin en haar ‘wannabees’: het geheim van populaire kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.