Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Scheiden 13 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Reizen met kinderen na je scheiding: dit moet je regelen

Ben je gescheiden en wil je graag op vakantie met je kind? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je kunt namelijk niet zomaar het vliegtuig nemen of in de auto stappen om naar het buitenland te gaan. We hebben hieronder op een rijtje gezet wat je allemaal moet regelen voordat je vakantie van start kan gaan.

Op vakantie gaan is fijn. Heerlijk met je kind(eren) ergens in het buitenland genieten van de zon of de sneeuw. Wanneer je bent gescheiden wordt op vakantie naar het buitenland gaan een stuk lastiger.

Wat moet je regelen als je met je kind wil reizen na een scheiding?

Voordat je een vakantie kan boeken moet je een aantal dingen regelen. Hieronder staan vijf belangrijke punten.

Bespreek de vakanties

Voordat je gaat boeken is het goed om samen met je ex de verdeling van de vakanties te bespreken. Leg dit per jaar goed vast. Op deze manier weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn en kun je ook op tijd gaan boeken.

Toestemming vragen aan je ex

Wanneer zowel jij als je ex het ouderlijk gezag over jullie kind hebben, dan moet je officieel toestemming vragen aan de andere ouder om met jullie kind te reizen. Ben je een ouder zonder ouderlijk gezag? Ook dan moet je toestemming vragen als je met je kind wil reizen. Als je de enige ouder bent met ouderlijk gezag, dan hoef je geen toestemming van de andere ouder te hebben.

Toestemmingsformulieren Rijksoverheid

Als je toestemming hebt gekregen van je ex-partner, dan kun je de toestemmingsformulieren in orde maken. Dit formulier heet ‘reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland’ en kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid. Dit formulier, waarop jullie als beide ouders een handtekening zetten, maakt het reizen makkelijker en zorgt ervoor dat je sneller door de controle kunt lopen.

Overige documenten voor reizen na scheiding

Wanneer je uit elkaar bent met de vader of moeder van je kind, dan is het ook verstandig om andere documenten mee op reis te nemen. Zo weet je zeker dat alles bij je hebt. Neem altijd een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft mee. Laat daarnaast je ex in het Engels nog een keer op papier zetten dat hij of zij toestemming geeft voor de reis. Het is ook handig om daarbij het telefoonnummer te vermelden, waarop hij of zij tijdens de reis bereikbaar is. Vergeet ook niet om een internationale geboorteakte van je kind mee te nemen.

Buiten Europa mogelijk andere regels

Bekijk voordat je naar het buitenland gaat ook de aanvullende eisen van je vakantieland. Buiten Europa kan het zomaar zijn dat je andere of meer documenten nodig hebt wanneer je alleen met je kind reist. Check online wat je allemaal nodig hebt of bel de ambassade van dat land. Op deze manier zorg je ervoor dat het makkelijk is om het land in en uit te reizen.

https://www.jmouders.nl/1-op-de-10-kinderen-wordt-mishandeld/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.