Laura Saija
Laura Saija Vrije Tijd 6 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over rijlessen voor je puber, want dit kan tegenwoordig al vanaf 16 jaar

In ‘jouw tijd’ was het nog heel anders. Je startte met je rijlessen vanaf het moment dat je 18 werd. Tegenwoordig kunnen kinderen al een stuk vroeger beginnen.

Vanaf het moment dat je de leeftijd van 16,5 jaar bereikt, krijg je de mogelijkheid om te starten met rijlessen voor je autorijbewijs. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen. Hoe zit het allemaal precies?

Rijlessen

Vanaf 16,5 jaar ben je gerechtigd om te beginnen met het nemen van autorijlessen en kun je tevens op deze leeftijd een tussentijdse toets afleggen. Voorheen lag de minimumleeftijd hiervoor op 18 jaar, maar dankzij het 2toDrive-initiatief is het nu mogelijk voor jongeren om eerder aan rijlessen deel te nemen en een rijexamen af te leggen.

Theorie examen

Vanaf je zestiende kun je het theoretisch examen afleggen. Ben je 16,5 jaar oud? Dan kun je beginnen met praktijklessen en een tussentijdse toets doen. Ook is het mogelijk om op deze leeftijd een begeleiderspas aan te vragen voor 2toDrive.

Als je zestien bent, mag je al het theoretisch examen afleggen. Dit betekent dat je deze test kunt doen voordat je begint met rijlessen. Tijdens het examen demonstreer je je vermogen om gevaren te herkennen en toon je aan dat je een goede kennis hebt van verkeersregels en inzicht in verkeerssituaties. Het behalen van dit theoriecertificaat is vereist om later het praktijkexamen te kunnen afleggen.

Rijexamen

Om in aanmerking te komen voor het praktijkexamen bij het CBR, dien je ten minste 17 jaar oud te zijn. Belangrijke vereisten hiervoor zijn dat je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat en een ingevulde Gezondheidsverklaring hebt.

Bij een succesvol examenresultaat kun je vervolgens bij het gemeentehuis een rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs geeft je de bevoegdheid om met een begeleider te rijden, conform de regels en voorwaarden die daarbij gelden.

Begeleid rijden

Dankzij het 2toDrive-programma is het mogelijk voor jongeren vanaf 17 jaar om hun rijbewijs te behalen, waarbij ze tot hun 18e onder begeleiding mogen autorijden. Vanaf 16,5 jaar kun je zelf contact opnemen met een rijschool om te beginnen met autolessen. Op je 17e kun je het rijexamen afleggen. Bij het behalen van je rijbewijs mag je tot je 18e de weg op, maar dan wel onder begeleiding van een coach.

Dit systeem biedt niet alleen gemak, maar bestaat ook al sinds 2011, met als doel de verkeersveiligheid te vergroten. Sinds de introductie hebben veel jongeren dankzij 2toDrive eerder hun rijbewijs kunnen behalen. Aangezien beginnende bestuurders door gebrek aan ervaring vaker betrokken zijn bij ongelukken, zorgt 2toDrive ervoor dat je onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen als bestuurder en vermindert de kans op ongelukken op de weg.

Coach

Jongeren onder de 18 jaar dienen altijd in het gezelschap van een begeleider te zijn wanneer ze autorijden en dienen te allen tijde in het bezit te zijn van een begeleiderspas. Deze pas kan worden verkregen door een aanvraag in te dienen bij de RDW. Indien je 17 jaar bent, is het mogelijk om een aanvraag te doen voor een autorijbewijs (categorie B) op voorwaarde dat je ook in het bezit bent van een begeleiderspas. Zonder deze pas is het verkrijgen van een rijbewijs pas toegestaan vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Na het behalen van het rijexamen mag je tot aan je 18e verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Dit is bijzonder nuttig, aangezien het gebrek aan rijervaring soms kan leiden tot moeilijkheden bij het inschatten van bepaalde verkeerssituaties. De coach zal naast je zitten om je in dergelijke situaties bij te staan.

De keuze voor wie jou zal begeleiden ligt volledig bij jou. Iedereen die aan de gestelde voorwaarden voldoet, kan coach worden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of bekende zijn. Je mag in totaal minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. Op deze pagina vind je handige tips die je kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een coach.

Dit zijn de voor- en nadelen van een scooter voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.