Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Rode ogen

antwoord

Rode ogen kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • met name rond deze tijd van het jaar kan er sprake zijn van hooikoorts. Hooikoorts herken je door het hebben van branderige ogen of keel, of een loopneus met frequente niesbuien. Hooikoorts kan op elke leeftijd voorkomen, maar heeft zijn piek tussen de 20 en 30 jaar. Hooikoorts is erfelijk; als een van de ouders er last van heeft is de kans groot dat de kinderen het ook krijgen. De behandeling bestaat uit het nemen van hooikoorts tabletten (de zogenaamde antihistaminica die de allergische vrijgekomen histamine wegvangen) of oogdruppels en/of neusspray die ook antihistamine of corticosteroïden bevatten.
     
  • naast hooikoorts kan een oogontsteking ook de oorzaak van een of twee rode ogen zijn. In de meeste gevallen berust deze ontsteking op een virus en wordt de oogontsteking dan ook een virale conjunctivitis genoemd. De behandeling bestaat uit afwachten tot er door het lichaam voldoende antistoffen gemaakt zijn en de ogen schoonhouden met water op een wattenschijfje.

In sommige gevallen is de conjunctivitis van bacteriële aard. In dat geval komt er veel pus uit de ogen. Deze ogen noemen we dan snotogen. Hierbij moeten de ogen frequent schoongemaakt worden met water en is ook een antibiotica oogzalf nodig.

Alarmsymptomen bij rode ogen zijn:

  • Slechter zien (visusvermindering)
  • Scherpe pijn
  • Lichtflitsen

Als er een of meerdere van deze symptomen zijn, moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.