Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 27 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Rinkje (39) reist met haar gezin de wereld rond: ‘Voor de gezinsband is het enorm bijzonder om zoveel samen te zijn’

Rinkje (39) en haar man Wouter (46) zijn sinds januari 2020 aan het rondreizen met kinderen. Ze verkochten hun huis, hun inboedel en spullen en vertrokken de wijde wereld in met hun twee kinderen Laurens (6) en Sophie (5). Na een korte ‘corona-break’ in Nederland denken ze om en reizen ze verder naar landen die dan wel bereikbaar zijn, zoals als IJsland en Curaçao. Bijna een jaar na hun vertrek wordt dochtertje Louise (nu 2) geboren. Ondertussen reist het gezin al ruim 3,5 jaar de wereld rond en is Rinkje zwanger van haar vierde kindje: “Als zij een paar maandjes oud is zullen we weer kijken waar we heen zouden willen reizen.”

Rinkje: “Het moment dat we alles geregeld hadden, financieel vrij waren en op reis gingen, voelde als échte vrijheid. We hadden het plan om in 1,5 jaar tijd naar zo’n eenentwintig landen te reizen. Per maand hadden we een globale planning met daarin ook goede reisseizoenen gemaakt. Alleen toen kwam in maart het coronavirus om de hoek kijken, dus ging onze wensenlijst de prullenbak in. We maakten een kansenlijst en keken naar welke landen we wél konden reizen. Sindsdien plannen we ook nooit verder dan drie dagen vooruit.

Rondreizen met kinderen: hoe gaat dat?

Het is voor ons en de kinderen enorm bijzonder om altijd zoveel samen te zijn. Ik heb niet echt veel tijd voor mezelf, maar af en toe ga ik naar de kapper of neem ik een manicure. Met mijn man heb ik wel regelmatig datenights. Dan vragen we bijvoorbeeld aan de schoonmaakster van de villa waar we verblijven om op te passen. Meestal willen ze dat wel. De kinderen zijn niet anders gewend dan dat we altijd van plek naar plek reizen, maar de oudste is ook wel heel blij om af en toe een maandje thuis te zijn en met zijn vaste vriendjes te spelen. We reizen overigens helemaal op het ritme van de kinderen. Vinden zij een plek geweldig, dan blijven we wat langer. Zo niet, dan vertrekken we eerder.

Tijdens het rondreizen geven we homeschooling of eigenlijk travelschooling aan de kinderen. We hebben een Nederlandse docent uit Haarlem die ons hierbij begeleid. Die zet wekelijks opdrachten in een online leeromgeving en kijkt ze ook na. Verder hebben we veel schrijf- en rekenboeken en andere schoolboeken mee op reis. Daarnaast leren de kinderen vooral van het rondreizen. We geloven dat onze kinderen meer van het reizen leren dan ze ooit tussen de vier muren van school zullen leren.

Verlangen naar een vaste plek

Soms verlangen de kinderen wel naar een vaste plek, naar ritme en regelmaat. Daarom hebben we een huis gekocht op Curaçao, dat is ons thuis. Onze dochter Louise (2) is daar ook geboren toen we daar waren ‘gestrand’ tijdens de lockdown in Nederland en op vele andere plekken ter wereld. Hoewel Curaçao niet op onze wensenlijst stond, was dit een van de weinige plekken ter wereld waar we nog vrij naartoe konden reizen. Een baby krijgen en herstellen op een plek in de zon en zonder lockdown leek me heerlijk.

Uiteindelijk zijn we verliefd geworden op het eiland en hebben we besloten om daar een thuis te maken voor na het reizen, wanneer dat ook mag zijn. Voor nu wordt binnenkort ons vierde kindje geboren op Curaçao en als zij een paar maandjes oud is, zullen we weer kijken waar we heen zouden willen reizen. We willen sowieso nog graag naar een deel van Azie dat we nog niet hebben gezien, naar Vietnam en de Filipijnen en rondreizen door Australie en Zeeland.

Heftige reiservaringen en angst tijdens het rondreizen met kinderen

In Oeganda kwamen we met de auto vast te zitten in een moddergreppel. De auto stond bijna op z’n kant, zo scheef dat we er eigenlijk niet in konden blijven zitten, maar we zaten midden in een wildpark met leeuwen. We hadden geen bereik met onze telefoons en konden dus niet om hulp vragen. Wouter heeft mij toen met de drie kinderen achter moeten laten in de wildernis, omdat hij naar het dichtstbijzijnde dorp ging om hulp te vragen.

Dat waren zenuwslopende uren met een jonge baby en twee kinderen. Uiteindelijk kwam het allemaal goed. Een ander angstig moment was de boottocht naar de San Blas eilanden. Nog nooit eerder maakten we zo’n heftige tocht mee, ik dacht echt dat we het niet zouden halen.

Toch leven we vooral uit vertrouwen dat alles goed komt en niet uit angst dat iets fout gaat, dat is een mindset die je aan moet leren. De angst dat er iets fout gaat belemmert je alleen maar, terwijl de kans dat er echt wat gebeurt nihil is. Mocht er toch iets gebeuren, dan vind je altijd wel een oplossingen geloven wij. Ik heb nu ook hoogzwanger gereisd door Azië, hierin vertrouwen we erop dat het goed komt. Bovendien worden overal ter wereld baby’s geboren, dus in het ergste geval lukt dat ook wel.

De mooiste reisherinneringen van de afgelopen 3,5 jaar

Het allermooiste is de geboorte van onze eilandbaby Louise in december 2020 en natuurlijk de komende bevalling van ons dochtertje. Verder hebben we best veel mooie herinneringen, maar deze sowieso:

  • Helikopter vlucht over Victoria Falls in Zimbabwe, zo indrukwekkend om zo’n mega waterval vanuit de lucht te zien
  • Oog in oog met de laatste wilde gorilla’s in Oeganda
  • Ballonvaart over de Serengeti en wildlife zien vanuit de lucht, was echt magisch!
  • Giraffe Manor hotel Kenia, dit vonden de kids het meest indrukwekkend
  • Zwanger gletsjer hiken/ klimmen in IJsland
  • Diamond beach IJsland
  • Hiken op de Faeröer eilanden
  • De Lake Eyasi Tanzania hadzabe tribe ontmoeten

Annette (39) emigreerde met haar gezin naar Noorwegen: ‘Ze kunnen hier veilig buitenspelen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.