Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 15 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Rustmomenten zijn belangrijk voor je kind: zo las je ze in (zonder beeldscherm)

Al op het kinderdagverblijf krijgen peuters die geen middagdutje meer doen, een rustmoment aangeboden. Ze kunnen dan even liggen of een boekje lezen op een rustige plek. Het is een moment om weer op te laden en dingen te verwerken. Op deze manier las je rustmomenten voor je kind zonder beeldscherm in.

Zelf herken je dit misschien: je vindt het ook fijn om dagelijks een momentje rust te hebben. Even de krant lezen, een kopje koffie in de zon of een paar minuten in stilte doorbrengen zonder iets te doen. Je lichaam en geest hebben dit nodig en dit geldt zeker ook voor jonge kinderen.

Wat rustmomenten doen met je kind

Tijdens een ingelast rustmoment of ‘stilte tijd’ kan je kind op emotioneel vlak dingen verwerken, zoals frustraties van die dag. Maar ook even opladen, na een schooldag waarin hij veel gedaan en geleerd heeft. Het is nodig om regelmatig even rust te nemen, in stilte. Kinderen krijgen er weer nieuwe energie van en dat hebben ze weer nodig voor de rest van de dag, voor hun emotionele ontwikkeling en voor hun groeiende lichamen.

5x doen tijdens het rustmoment

Zet vooral niet de televisie of iPad aan, want daarvan wordt het in die kleine hoofdjes alsnog niet rustig. Stel daarom voor aan je kind om de volgende dingen te ondernemen tijdens stilte tijd.

Een boek lezen

Zelfs als je kind nog niet kan lezen, kan je deze activiteit aanbieden. Plaatjes kijken werkt namelijk net zo goed. Hun hoofd wordt er leeg van, ze ontspannen en leren ook nog eens tegelijkertijd van het ‘lezen’ van een boek.

Bouwen met blokken

Een fijne activiteit die in stilte gedaan kan worden is bouwen. Met Duplo, Lego of andere bouwmaterialen. Je kan zelfs een mand op de kamer van je kindje zetten en hem daar zijn stilte tijd door laten brengen. Na die tijd kan hij je al zijn bouwwerken vol trots laten zien.

Creatief bezig zijn

Verven, tekenen, kleien en andere knutselmaterialen zijn perfect om het hoofd van je kindje leeg te maken. Laat hem lekker kliederen (aan tafel!) met wat je ook voorhanden hebt, en geniet van je geconcentreerde kind tijdens dit rustmoment.

Puzzelen

Niet alleen zorgt het maken van een puzzel voor een rustig moment, je kind leert er ook nog eens van alles van. Wat dacht je van de fijne motoriek, hand- en oogcoördinatie, focussen en problemen oplossen.

Rustgevende muziek

Zet op de achtergrond een rustgevende playlist aan, waardoor je kind sneller en makkelijker kan ontspannen. Dit kan tegelijk met een andere stilte activiteit.

Lees ook:

De beeldscherm generatie: 6 tips en tools om de schermtijd in de hand te houden

Bron: mother.ly

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.