Redactie
Redactie Ouders 26 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Ruzie met je partner? Zeg deze dingen niet waar de kinderen bij zijn

Kleine kopjes hebben grote oren. Het runnen van een gezin met elkaar is geen sinecure. Af en toe zullen jullie als ouders ook wel eens een flinke ruzie hebben en dat is echt doodnormaal. Als je je maar beseft dat hoe diep je nazaten ook in hun beeldscherm of speelgoed verdiept lijken, ze alles horen.

Kinderen zijn ontzettend sensitief en pikken veel meer op dan je als ouders soms denkt. Ruziënde ouders om je heen hebben is niet fijn, maar niet perse schadelijk. De crux zit hem in hoe de ouders elkaar behandelen en hoe ze door een ruzie heenkomen.

Niet zeggen waar de kinderen bij zijn

Met dat in het achterhoofd zijn er een aantal flinke no-go’s die je nooit tegen je partner moet zeggen of andersom, zeker niet waar de kinderen bij zijn. Ruziënde ouders hebben is al niet leuk, maar deze zinnen kunnen schade aanrichten.

1. Wat ben jij toch een eikel/idioot/kreng/trut

Het niet met elkaar eens zijn, kan en mag en leert kinderen ook waardevolle lessen. Op het moment dat je overgaat op schelden, vloeken en elkaar namen noemen leer je ze dat dit blijkbaar ‘normaal’ is in het volwassen leven. Respect hebben voor elkaar is het toverwoord en als je dat even niet meer lukt, dan zul je toch echt op je tong moeten bijten.

2. Als [naam kind] niet zo treuzelde had ik echt wel tijd gehad om te tanken, maar nu lukte dat niet meer

Betrek nooit, echt nooit je kinderen in jullie conflict, ruzie of onenigheden. Straks gaat hij of zij nog denken dat het aan hem ligt of dat problemen in het huwelijk door haar komen.

3. Zit je weer te appen met je collega? Wat een flirt ben jij toch.

Je denkt misschien dat je kind het niet snapt, maar niets is minder waar. Ze begrijpen al veel meer dan je denkt. En ook al zit je elkaar maar een beetje uit te dagen of te dollen, voor je het weet denkt je kind dat er een ander in het spel kan zijn en jullie relatie onder druk staat.

4. Ik kan niet meer tegen je moeder, ze maakt me gek!

Misschien ben je dikke maatjes met je schoonouders of botert het niet tussen jou en je schoonmoeder. Val haar of hem niet af bij je kinderen. We hebben het hier over oma of opa en wat er tussen jullie speelt staat helemaal los van de relatie en gevoelens tussen je kinderen en hun oma of opa.

5. Doe nou eens voorzichtig met geld, straks zijn we blut

Kinderen moeten niet het idee krijgen dat er problemen zijn. Dat wil niet zeggen dat je het niet met elkaar over geld kunt hebben. Sparen, zuinig zijn, de consequenties van geld uitgeven zijn zeer waardevolle topics voor een wat ouder kind, maar je wil ze vooral het gevoel geven dat het een gezamenlijke effort is.

6. Jij geeft ze veel te veel ruimte

Als je wil dat je kinderen een loopje nemen met de minst strikte ouder, dan is dit het recept. Kinderen zijn nu eenmaal slim en zullen het gegeven van ongelijkheid uitspelen. En daar heeft niemand wat aan.

7. Ik wil je niet meer zien of horen

Als een van de  ouders tijdens een ruzie wegloopt of de ander stilzwijgt doe je net zo veel kwaad als het schreeuwen tegen elkaar. Kinderen moeten leren dat je naar elkaar luistert en met elkaar naar oplossingen wil zoeken. Als je elkaar even niets meer te zeggen hebt en de kinderen zijn in de buurt, zeg dan ten minste ‘laten we even een pauze inlassen, we praten er straks verder over’.

Meer lezen over ‘verantwoord’ ruzie maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.