Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Scheiden 18 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Gaan jullie scheiden? Zo vertel je dat aan je kind

Wanneer je partner en jij gaan scheiden dan is dat ontzettend verdrietig. Het is niet alleen moeilijk als koppel om een scheiding door te moeten maken, maar ook voor kinderen is het heftig. Kinderpsycholoog Laura Martínez geeft in dit artikel advies over hoe, waar en wanneer je een kind kan vertellen dat jullie uit elkaar gaan. 

Welke leeftijd je kinderen ook hebben, het blijft voor hen een bittere pil als de ouders uit elkaar gaan. Je weet dan ook niet hoe ze gaan reageren. Zullen ze opgelucht zijn omdat er dan minder ruzies komen? Of zijn ze bang om één van jullie twee kwijt te raken? 

Scheiden met kinderen

Veel ouders zien er erg tegenop om hun kinderen te vertellen dat ze gaan scheiden. Hoe pak je dit het beste aan? 

Wanneer vertellen dat jullie uit elkaar gaan?

“Ga je scheiden en wil je dat vertellen aan je kind? Hou dan zeker rekening met de leeftijd van je kind. Een jong kind kun je het beter een week voordat jullie apart gaan wonen pas vertellen, bij oudere kinderen kun je het beter al een paar weken ervoor zeggen. Op deze manier kunnen ze aan de situatie wennen en kunnen jullie erover praten wanneer dat nodig is. Ook voelen oudere kinderen vaak wel dat er iets speelt. Probeer dan altijd duidelijk te zijn en draai er niet om heen. Vertel dit zware nieuws nooit vlak voordat ze gaan slapen of naar school gaan. Doe het bijvoorbeeld in het weekend tussen de middag, zodat er altijd ruimte blijft om vragen te stellen en te beantwoorden”, zegt Laura Martínez. 

Alleen of samen vertellen?

“Wanneer dat lukt kun je het het beste samen vertellen aan je kind. Als jullie meerdere kinderen hebben, vertel het ze dan allemaal op hetzelfde moment. Als jullie het samen vertellen is het direct duidelijk dat het een beslissing van jullie allebei is. Zorg dat er tijdens dit gesprek geen ruzie ontstaat. Het gaat nu niet om jullie maar om je kind.”

Wat vertellen bij een scheiding? 

Het moeilijkste deel is het vertellen dat jullie gaan scheiden. Laura Martínez zegt hier het volgende over: “Wanneer je het gaat vertellen is het belangrijk om zonder te oordelen een korte uitleg te geven. Laat ook altijd weten dat een scheiding niet de schuld is van het kind of de kinderen. Zeg bijvoorbeeld dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn, of dat jullie veel ruzie maken en dat jullie dit niet meer willen. Zeg ook altijd dat jullie van de kinderen blijven houden, ook als ze een van de ouders misschien in de toekomst wat minder vaak gaan zien.”

Waar vertellen dat jullie gaan scheiden?

“Waar voelt je kind zich veilig? Vertel het op die plek, vaak is dit gewoon thuis. Wanneer het kind zich dan niet goed voelt kan het zich altijd terugtrekken in zijn eigen kamer”, aldus Laura Martínez.

Zo houd je rekening met je kind tijdens een scheiding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.