Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

5x tips voor de schermvrije vakantieweek met kinderen

In het midden van het land is de zomervakantie inmiddels begonnen, en het noorden en zuiden van het land zijn deze en volgende week aan de beurt. Idee: de schermvrije vakantieweek. Precies ja, een hele week zonder smartphone, tablet, tv, laptop en computer. Hoe introduceer je de schermvrije week bij je kinderen en vooral: hoe hou je het vol? Wij geven tips voor de schermloze vakantieweek.

Onlangs werd bekend dat de meeste kinderen veel te veel schermtijd krijgen. Dat klinkt misschien niet als iets nieuws, schokkend is het wel: de schermgewoontes die kinderen aanleren wanneer ze jong zijn, nemen ze hun verdere leven mee. Daarom kan het goed zijn om het hele gezin, inclusief jijzelf, af en toe los te koppelen van alle beeldscherm. Tijd dus voor een schermvrije week met je kinderen!

Onderzoek wijst uit: de meeste kinderen tot 5 jaar krijgen veel te veel schermtijd

Tips voor de schermvrije week met kinderen

Kinderen en tieners groeien op in een wereld waar overal schermen zijn. Het doel van een schermvrije week moet daarom vooral zijn: laten zien dat het ook zonder kan. De offline wereld is de belangrijkste wereld. De wereld die zich laat zien in snippets en foto’s op feeds, timelines en explore-pagina’s is dat niet. Besef daarom dat een schermvrije, of schermloze, week een groot contrast met de realiteit is: van overal schermen naar geen schermen is wat rigoureus. Hoe pak je dit aan? Dit zijn tips voor een succesvolle, schermvrije week.

1. Ga in gesprek

Leuk idee, een schermvrije week. Maar heel belangrijk: besluit dit niet, we herhalen: níet, last minute. Ga al ver van tevoren in gesprek met je kinderen over het smartphone- en tabletgebruik. Toon interesse in hun online belevingswereld en stel op een subtiele manier open vragen – zonder oordeel. Op deze manier blijft het onderwerp bespreekbaar en kun je praten over het plannen van een schermvrije week.

2. Doe mee

Een harde eis is dat je als ouder of verzorger zelf ook mee doet aan de schermloze week. Een goed voorbeeld doet volgen en bovendien wordt het op deze manier een gezamenlijk project. Zorg daarom dat je van tevoren goed weet hoe strikt de regels moeten zijn. Bijvoorbeeld: mag je wel de weg naar het vakantiepark opzoeken op je telefoon? Geldt de schermvrije tijd alleen voor telefoon en tablet of ook voor tv?

Zo reset je niet alleen de relatie met het gezin en je relatie tot je kinderen. Ook doe je even afstand van jóuw relatie met je telefoon.

3. Maak een gezamenlijke schuilplaats

Een kluis, een mooie opbergdoos of een pot: zorg ervoor dat je een gezamenlijke opbergplek voor de telefoons en tablets hebt. En leg ze samen op hetzelfde moment in deze bak. Maak er desnoods een momentje van en vier ‘het afscheid’ met taart of trek gelijk naar buiten.

4. Toon de andere kant

Tijdens de schermvrije week is het de kunst om positief te blijven en de nadruk te leggen op de offline wereld. Verval dus niet in datgeen wat niet mag: gebruikmaken van de telefoon, tablet of tv. Maar focus op de offline wereld. Plan leuke uitstapjes, doe nieuwe spelletjes en praat over hun ideeën. Ze denken vast graag mee over alternatieve bezigheden.

5. Maak realistische afspraken

Maak afspraken waar iedereen zich aan kan houden. Hoe reëel is het om een week geen foto’s te maken zonder smartphone? Hoe realistisch is het om tijdens een regenachtige week geen film te kijken? Zo kun je afspreken om de schermloosheid op te heffen na een bepaald tijdstip. Spreek dan ook gelijk af hoe lang de schermtijd mag duren.

Hoeveel schermtijd is oké? Stel jezelf deze 3 simpele vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.