Sophie Nortier
Sophie Nortier School 10 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Gaat jouw kind van school veranderen? Met deze 7 tips bereid je je kind erop voor

Wanneer je kind niet op zijn plek zit op school kan dit enorm vervelend zijn. Je probeert van alles om het toch goed te laten lopen op de school waar hij zit, maar biedt dit niet de oplossing die nodig is en kies je ervoor om van school te veranderen. Maar hoe bereid je je kinderen goed voor op deze grote stap.

Voorbereiden op van school veranderen

Het is natuurlijk een enorm ingrijpende stap. Een nieuwe school betekent een andere plek, andere kinderen in de klas en een andere meester of juf. Het is dan ook belangrijk om er goed over na te denken hoe je je kind hier het best op kunt voorbereiden. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

1. Biedt steun

Kinderen hebben vaak behoefte aan steun van hun ouders in deze situatie. Dus zorg ervoor dat je rustig de tijd neemt voor je kind. Het is makkelijk snel afgeleid te raken door de dagelijkse gang van zaken, maar probeer dat te voorkomen.

2. Neem niet te lang de tijd

Het kan misschien een goed idee lijken om ruim de tijd te nemen voor het afscheid en de mentale voorbereiding. Zo plotseling van school veranderen kan erg traumatisch lijken. Maar het is ook niet goed er té lang over te doen. Wanneer je kind zo’n twee weken heeft om zich er mentaal op voor te bereiden en afscheid te nemen is dit lang genoeg.

3. Houd twijfels voor je

Geef geen twijfels door! Het is logisch dat jullie niet honderd procent zeker zijn dat alles goed zal gaan uitpakken op de nieuwe school, maar belast jullie kinderen hier niet mee. Jullie zijn overtuigd en de beslissing is genomen.

4. Houd het positief

Noem als reden voor het van school veranderen geen negatieve eigenschappen van leerkrachten of klasgenootjes, maar benoem algemene zaken als: ‘Jullie kunnen niet genoeg leren op deze school. Wij willen een betere school voor jullie.’

Vertel ook het goede nieuws: we hebben een hele fijne nieuwe school voor jullie gevonden! Noem positieve punten van deze school. Het zal zeker heel erg wennen zijn in het begin. Je kent er misschien nog niemand. Maar na een paar maanden zijn jullie op deze school gewend. Geef je kind vertrouwen.

5. Maak het niet te ingewikkeld

Voor het afscheid op de oude school kun je de kinderen vertellen dat ze niet meer hoeven uit te leggen dan: ‘Wij gaan van school omdat onze ouders het beter vinden dat wij naar die andere school gaan.’

6. Communiceer duidelijk met de leerkracht

De leerkracht van je kind is waarschijnlijk op de hoogte van jullie kritiek op de school en dus kun je hem nu heel zakelijk inlichten. Vraag hem of haar om het je kind niet kwalijk te nemen, omdat het van school veranderen niet zíjn of haar beslissing is. Het zou erg onprofessioneel zijn wanneer de leerkracht toch vervelend zou doen.

7. Afscheidsfeestje

Vraag de leerkracht of je kind op de laatste schooldag kan trakteren net zoals je bij een verjaardag zou doen. Laat de verwijten die je hebt naar deze school niet het afscheidsfeestje van je kinderen bederven.

Op de nieuwe school

Het wennen op de nieuwe school heeft simpelweg tijd nodig. Het is belangrijk om goed contact met de leerkracht te houden over hoe je kind ermee omgaat en hoe de klas hem of haar ontvangt.

Wat je kunt doen voor je kinderen, is tijd vrijmaken om te helpen op school. Zo leer je de klasgenootjes van je kinderen sneller kennen en zij jou. Dit kan de drempel om een speelafspraak te maken voor kinderen verlagen.

Maak ook contact met ouders op het schoolplein. Hoe sneller je ‘ingeburgerd’ bent, hoe beter. De rest is in handen van je kinderen.

Het kan zijn dat ze wat moeite ondervinden met het feit dat er andere methodes gebruikt worden. Meestal is dit echter geen probleem en zal de leerkracht hier rekening mee houden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.